Schoorsteenbrand Winsum

Bewoners reageren zeer adequaat op waarschuwing van voorbijgangerTerwijl de bewoners van een woning aan de Onderdendamsterweg knus in de door een houtkachel verwarmde kamer zaten, zag een voorbijganger dat er uit de schoorsteen vuur kwam. Hij waarschuwde de bewoners, die zeer adequaat reageerden. Het hout werd uit de kachel gehaald en in een emmer naar buiten gebracht. Ook waarschuwden ze de brandweer omdat er nog steeds vuur uit de schoorsteen kwam.

De brandweer en de politie waren snel ter plaatse. Na een eerste inspectie werd besloten om de hulp in te roepen van de brandweer Groningen. 
Brandweer Groningen beschikt over een hoogwerker en daarmee is een grondige inspectie van de schoorsteen beter mogelijk.
De politie zette de Onderdendamsterweg gedeeltelijk af.
Ook brandweer Groningen was snel ter plaatse. Met behulp van de hoogwerker inspecteerden brandweermannen het rookkanaal en veegden het schoon. Hierbij kwam nog veel rook naar buiten. Ploegchef Yoeri de Meijer van brandweer Winsum vertelde aan WinsumNieuws dat het schoorsteenkanaal vaak nog aan de wand doorbrand omdat daar aangekoekte delen zitten.
Na een grondige inspectie konden de hulpdiensten huiswaarts en de Onderdendamsterweg werd weer vrijgegeven.
Yoeri de Meijer had nog wat tips:
-laat minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen. Indien u veel stookt misschien nog een keer meer
-gebruik goed hout
Door onvolledige verbranding van het hout kunnen zich resten aan de binnenzijde van het schoorsteenkanaal vastzetten, laat uw schoorsteenveger daar goed op letten.
Verslag voor WinsumNieuws: Cees van de Meent
Filmcamera en foto’s: Douwe Jelle Titsing

http://www.youtube.com/watch?v=
ryDFEViX8RE
Cookieinstellingen