Staatsbosbeheer zoekt ondernemer met visie Boerderij Enne-Jans Heerd, jouw kans?

Staatsbosbeheer zoekt voor de rijksmonumentale boerderij Enne-Jans Heerd in Maarhuizen (Winsum) een ondernemer met visie, iemand die de kansen ziet om deze geweldige plek een duurzame toekomst te geven. Een toekomst waar verleden en heden elkaar vinden in het prachtige Groninger landschap.

Boerderij Enne-Jans Heerd

Ondernemer gezocht

Ben jij die ondernemer die het tot een plek maakt waar iedereen zich welkom voelt? Dan bieden wij als eigenaar van de locatie je de ruimte om dit werkelijkheid te laten worden. We zoeken een ondernemer die:
-vanuit visie en gedrevenheid invulling kan geven aan de ontwikkeling van de locatie binnen de mogelijkheden en kaders van het gebied;
-aandacht heeft voor de wensen van bezoekers en recreanten;
-affiniteit heeft met historie, landschap en natuur, dit op waarde weet te schatten en daar ook naar handelt.

Bijzonder pand

De rijksmonumentale boerderij Enne-Jans Heerd ligt op de wierde van Maarhuizen. De boerderij is vanaf het begin van de 19de eeuw in verschillende fasen gebouwd en uitgebreid. Die verschillende bouwfasen zijn goed herkenbaar. Het is een kop-hals-rompboerderij met een driekappige schuur en een totaal bruto vloeroppervlakte van circa 1500 m2. Juist de verschillende bouwfasen van de boerderij maakt het tot een bijzonder pand. De wierde waarop de boerderij is gebouwd ligt aan een doorgaande, bevaarbare watergang. Het dorp Maarhuizen ontleent haar naam aan deze watergang, die ook wel een Maar genoemd wordt. Op de wierde zijn naast de boerderij nog meer historische elementen aanwezig, waaronder een begraafplaatsje. De bodem van de wierde is vanwege de ophoging archeologisch beschermd. De plek was tot 1594 een uithof van het klooster Aduard.

Ontwikkellocatie

De ontwikkellocatie betreft in elk geval de boerderij met erf. Naast gebruik van het erf, kan het grondgebruik uitgebreid worden met de overige Staatsbosbeheer gronden op en rondom de wierde, (zie afbeelding 1), dit betreft voornamelijk grasland. De boerderij op nummer 24 inclusief bijbehorend erf en omgrachting valt buiten de ontwikkellocatie.

Ontwikkellocatie Enne-Jans Heerd

Voor de ontwikkeling gelden de volgende hoofddoelstellingen:
-De ontwikkeling is gericht op het duurzaam tot maatschappelijk nut brengen van de locatie.
-Versterken van de recreatieve structuur door de bezoekers van het gebied extra te faciliteren en kennis te laten maken met de aangrenzende groene gebieden.
-Het verrichten van goed onderhoud en beheer gericht op de instandhouding en beleefbaarheid van het gebouw en erf (wierde).

Open dag

Op de open dag op vrijdag 24 april, van 13.00-16.00 uur kun je de ontwikkellocatie bezoeken en vragen stellen aan Staatsbosbeheer. Aanmelden voor de open dag via [email protected], bij voorkeur voorzien van een tijdstip.

Procedure

Het selectieproces wordt in 2 fasen uitgevoerd. De procedure is, incl. kaders en selectiecriteria, uitgebreid beschreven in de brochure Ondernemer met visie gezocht voor Enne-Jans Heerd.

Fase 1 Voorselectie

In de eerste fase kunnen ondernemers hun interesse tonen door een verzoek tot deelneming te sturen. Het plan op hoofdlijnen (visiedocument) inclusief een te presenteren versie daarvan moet uiterlijk vrijdag 22 mei 2015, 17.00 uur, worden ingestuurd naar [email protected]. Geselecteerde inschrijvers krijgen de gelegenheid hun plan te presenteren. Daarna selecteert Staatsbosbeheer maximaal 3 ondernemers die doorgaan naar fase 2 en die hun visie mogen uitwerken in een ondernemingsplan. Op vrijdag 5 juni 2015 ontvangen de ondernemers de uitslag van de voorselectie.

Fase 2 Eindselectie

De geselecteerde kandidaten voor fase 2 worden gevraagd om een ondernemingsplan in te dienen. Dit plan dient opgesteld te worden aan de hand van de criteria voor de eindselectie fase 2. Het ondernemingsplan moet uiterlijk op 17 juli 2015 om 17.00 uur per e-mail ([email protected]) aangeleverd zijn. Op basis van het ingediende ondernemingsplan worden de geselecteerde ondernemers uitgenodigd voor een tweede presentatie. Vervolgens wordt de beste kandidaat, of combinatie van kandidaten, geselecteerd.

Brochure en achtergrondinformatie

In de Brochure Ondernemer met visie gezocht voor Enne-Jans Heerd vindt u alle relevante informatie. Zie ook:

• Programma van mogelijkheden – groeimodel
• Erfpacht bij Staatsbosbeheer
• Bouwhistorisch onderzoek
• Haalbaarheidsonderzoek herbestemming
• Inspectierapport Monumentenwacht 2013

Vragen?

Neem contact op met projectleider Robert Timmer, T 06 23874218, [email protected]

Cookieinstellingen