Dodenherdenking Den Andel

Onder de droevige takken van de nog loofloze Linde verzamelden zich vanavond ongeveer tachtig personen voor de Dodenherdenking in Den Andel. Een groot gedeelte van het gezelschap bestond uit kinderen.

De warme klanken van muziekgezelschap Sereno uit Baflo verwelkomden de gasten door de openstaande deuren van het pittoreske kerkje aan de Streekweg.

Even voor achten liep het gezelschap in stilte naar de begraafplaats waar het muziekgezelschap inmiddels klaar stond bij het graf van E.A.R. Leavers.

Leavers ontzielde lichaam was in de oorlog gevonden op het wad. Daar waar sommige landen hun slachtoffers overgebracht hebben naar erevelden, daar heeft de Engelse regering altijd hun gevallen landgenoten begraven gelaten op de plaats waar ze gevonden zijn, zo wist de heer Jaap Frankes van de Historische Kring Baflo te melden.

Op het graf van Leavers werden bloemstukken en rozen gelegd en na de `last post` werden twee minuten stilte gehouden. De stilte werd benadrukt door het klepperen van een ooievaar.

Nadat het Wilhelmus had geklonken liep het gezelschap terug naar het kerkje waar Marc Verschuren, wethouder van Den Andel en Winsum een indrukwekkende speech.

Marc had naast aandacht voor de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog ook woorden voor de brandhaarden die nu in de wereld woeden. West Europa lijkt stabiel, hield de wethouder de volle kerk voor maar. Vrijheid en vrede zijn geen vanzelfsprekendheid, daar moeten we met z´n allen aan blijven denken.
Het persoonlijke verhaal over zijn vader verduidelijkte zijn verhaal volledig. Na de oorlog kwamen er nog regelmatig oude strijdmakkers bij de familie Verschuren. Kameraadschap uit periodes als oorlog kunnen een leven lang duren en vormen de basis om herinneringen in leven te houden. Aan het eind van zijn verhaal riep de wethouder op om bevrijdingsdag te vieren, maar ook nog even terug te denken aan de twee minuten stilte van vanavond. Met “Geniet morgen van het feest en de vrijheid” sloot Marc Verschuren zijn toespraak af.

Na de plechtigheden was er fris en snoep voor de kinderen en koffie voor de andere aanwezigen.

Foto’s en verslag: Cees van de Meent

Cookieinstellingen