Proef dorpsbudget van start in gemeente Winsum

De Winsumer dorpen Adorp, Sauwerd/Wetsinge en Tinallinge kunnen van start met hun eigen dorpsbudget tijdens een proef van de gemeente Winsum. De dorpen kunnen met het dorpsbudget leefbaarheidsinitiatieven financieren die ze zelf bedenken.

Zelf keuzes maken

Met het dorpsbudget geeft de gemeente Winsum dorpsbewoners de mogelijkheid zelf keuzes te maken in het verbeteren van de leefbaarheid van hun dorp. Initiatieven waar deze dorpen aan denken, zijn het aanbieden van een tabletcursus voor 55 plussers, uitvoeren van het thema ‘bloemrijk dorp’, plaatsen en opknappen van zitbankjes, invoeren van een bibliotheekkast of afhaalpunt, en het creëren van hondentoiletten. Afgelopen voorjaar onderzocht Winsum of inwoners van dorpen in de gemeente willen werken met een dorpsbudget. De enquête liet zien dat ruim driekwart van de respondenten hier positief tegenover staat.

Adorp, Sauwerd/Wetsinge en Tinallinge

De gemeente heeft de dorpen Adorp en Sauwerd/Wetsinge gevraagd om mee te doen aan de proef, omdat zij al een dorpsplan met bijbehorend uitvoeringsplan hebben of ermee bezig zijn. Tinallinge, als klein dorp met sterke sociale samenhang, kwam daar later bij. Tinallinge heeft geen dorpsplan. Daarmee kan ook bekeken worden hoe een dorpsbudget werkt in een dorp zonder dorpsplan. De drie dorpen gaven aan graag mee te doen.

‘Wat inwoners zelf vinden’

Wethouder Marc Verschuren: “We willen te weten komen wat het effect op de leefbaarheid van deze dorpen is en natuurlijk wat onze inwoners er zelf van vinden om met een dorpsbudget te werken. Dorpsbudgetten worden bij deze proef voornamelijk ingezet voor concrete acties op het gebied van leefbaarheid. Maar in de toekomst zou het ook gebruikt kunnen worden om groenonderhoud of zelfs zorg voor mededorpsbewoners in eigen beheer uit te voeren, als dorp.” Na de proef beslist de gemeenteraad uiteindelijk of dorpsbudgetten in de gemeente Winsum in de toekomst structureel worden ingezet.

Cookieinstellingen