COLLEGE WINSUM HEEFT VOORKEUR VOOR HERINDELINGSVARIANT MET MINIMAAL BMWE

Burgemeester en wethouders van Winsum vinden dat Winsum moet kiezen voor een herindelingsvariant waarvan tenminste Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond deel uitmaken. De vier buurgemeenten werken al op veel vlakken samen en dat zou behouden moeten blijven. Deze overwegingen geeft het college van B&W mee aan de raad voor de vergadering van 15 oktober. Dan praat de raad van Winsum over de brief van oud-staatsecretaris Pieter van Geel.
GOEDE BASIS
De vier gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond werken nu al voor een groot deel samen. Er zijn enkele afdelingen samengevoegd en vooral op het gebied van jeugdzorg, WMO en de participatiewet wordt intensief samengewerkt. Burgemeester Rinus Michels stelt: “Deze verregaande samenwerking biedt een goede basis voor de herindeling in dit gebied. Het zou een gemiste kans zijn om al het werk dat de afgelopen jaren in deze samenwerking is gestoken, teniet te doen door de vier gemeenten uit elkaar te halen.”
BURGERNABIJHEID
Het college van Winsum blijft van mening dat de kansen voor de regio, net als de vraagstukken op het gebied van economie, recreatie en toerisme, aardbevingen, krimp, werkloosheid en bereikbaarheid, vragen om een bestuurlijke en ambtelijke opschaling. Essentieel punt bij opschaling vinden burgemeester en wethouders het waarborgen van burgernabijheid. Die is noodzakelijk bij elke herindelingsvariant, aldus het college van Winsum.
OPNIEUW
De raad van Winsum gaf eerder aan een herindeling met Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (de BMWE-variant) te willen. In die voorkeur, zo bleek later, staat Winsum echter alleen. De drie buurgemeenten spraken een voorkeur uit voor de G7-variant. Op 15 oktober houdt de raad van Winsum, net als de raden van de andere Noord-Groninger gemeenten, het eerdere besluit opnieuw tegen het licht. Op die datum praten de raden over de brief van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Daarmee beoogt hij de raden van Bedum, De Marne, Winsum, Eemsmond, Delfzijl, Appingedam en Loppersum op één lijn te krijgen in het proces van herindeling in Noord-Groningen.

Cookieinstellingen