Vleermuizenmoeder in Adorp

Sinds mensenheugenis boezemen zoogdieren uit de orde Chiroptera angst in. Ze vliegen in je haren, ze vallen je zonder aanleiding aan, ze dragen ernstige ziektes over en zuigen als een vampier het bloed uit je lichaam, waarna je één van hen wordt: de vleermuizen!

Vroeger waren er vleermuiskolonies van wel duizenden exemplaren. Regelmatig werden vleermuizen naast de voordeur gespijkerd om kwade geesten buiten te houden, zo’n slechte naam hadden de dieren. Ook werden ze vaak geassocieerd met vampiers. In een film van graaf Dracula mochten vleermuizen nooit ontbreken en werden ze vaak opgevoerd als kleine hulpjes van deze kwaadaardige burchtbewoner.

Wanneer je foto’s ziet van vleermuizen, ligt het accent vaak op de vlijmscherpe hoektanden en de felle uitstraling.

IMG_5225

En zo blijft het nare, beetje enge, griezelige beeld, de diertjes tot de dag van vandaag achtervolgen. Alhoewel, uw verslaggever is helemaal om: wat een lieve, sociale en slimme diertjes zijn vleermuizen.

IMG_5256

Wanneer ze het over vleermuizen heeft, noemt ze de kleintjes “vleertjes”. “Ze” is Anja Sjoerdsma uit Adorp, beheerder van dorpshuis Altarpe in haar woonplaats, maar ook, en daarom waren we bij haar, eigenaar van Vleermuisopvang Groningen, één van drie van dit soort opvangen in Nederland.

Als Anja over haar vleertjes begint te vertellen fleurt ze helemaal op en begint te stralen. Halverwege de tweede zin staat ze van puur enthousiasme op om niet meer te gaan zitten. Ze vliegt van kast naar laptop, naar hokjes met vleertjes,  weer naar de kast, vergeet haar koffie op te drinken, naar het buitenverblijf en dat alles drie/vier keer.

20151204_160957

“Zeventien jaar geleden vond een buurvrouw een laatvliegertje. We belden een opvangcentrum, maar omdat die nog niet zoveel ervaring hadden, heb ik het diertje zelf grootgebracht. Ik vond het geweldig om te doen en vanaf dat moment kwamen meer mensen vleermuizen brengen.”

Vleermuizen leven in kolonies en zitten soms al twintig jaar op één plaats. Het is een beschermde diersoort. Ze leven vooral in spouwmuren, op zolders van boerderijen, kerktorens en oude bomen.

Het kappen van bomen kost vaak veel vleermuizen het leven. Een paar jaar terug moest in Roden een boom, na een ongeval, worden omgezaagd. Een kolonie van 30/35 vleermuizen overleefde het niet.

Wanneer een vleermuis bij Anja binnengebracht wordt, bekijkt ze eerst of het een mannetje of vrouwtje is; daarna of er misschien breukjes of gaatjes in de vleugels zitten; wat voor soort het is; de algehele conditie, en het beestje krijgt een uitgebreide wasbeurt met babyzeep om de parasieten kwijt te raken. Daarna komt het beestje in de opvang om vervolgens naar de winteropvang verplaatst te worden.

IMG_5237

Anja laat zien hoe ze met een vleermuisdetector kan horen wat de kleine Batman te melden heeft. Uw verslaggever is verguld wanneer er echt “gecommuniceerd” lijkt te worden.

IMG_5251

Op het moment van ons bezoek aan Anja heeft ze 9 vleermuizen in huis. De meesten gaan in april/mei, als er weer genoeg voedsel te vinden is, naar de buurt waar ze vandaan komen. Als een postduif weet de vleermuis een kolonie in zijn eigen gebied weer te vinden.

Anja neemt af en toe zo’n vleertje in de hand. Soms wordt ze wel gebeten, maar ze is ingeënt tegen hondsdolheid.

Nog wat weetjes:

  • de vrouwtjes worden in september bevrucht, maar beslissen ergens in het voorjaar of ze de bevruchting willen doorzetten
  • wanneer ze jongen krijgen is het altijd één, met uitzondering van de rosse vleermuis, die baart er twee
  • de vampiersoort komt in Nederland niet voor
  • in één nacht eet een vleermuis drie keer zijn lichaamsgewicht aan muggen
  • sommige kolonies zitten al meer dan 20 jaar op één plek
  • een vleermuis kan wel 40 jaar oud worden

“Als je een vleermuis wilt oppakken moet je altijd een handdoek gebruiken,” geeft Anja nog aan ons mee en “Je mag een vleermuis altijd brengen. Ik vind het geweldig om ze te verzorgen. Ik kan soms wel wat hulp gebruiken, vooral vanaf de lente.”

Wie meer wil weten over de gevleugelde zoogdiertjes kan mailen naar Anja ([email protected]).

Wij vonden het geweldig om te zien met hoeveel warmte, deskundigheid en toewijding de kleine Batmannetjes en -vrouwtjes worden verzorgd.  Anja heeft  onze kijk op “vleertjes” compleet veranderd: het zijn schattige beestjes !

Filmpje: Johann Prescher

Reacties