Overlast door roeken

Op verschillende plaatsen in Winsum hebben zich opnieuw kolonies van roeken gevestigd, o.a. bij het gezondheidscentrum en tussen de bebouwingen van de Hoofdstraat en C.F. van Sytzamastraat.

Als gevolg hiervan ondervinden de bewoners enorme overlast; herrie en het feit dat de was, tuinstoelen etc. wordt ondergescheten. Het woonplezier van de omwonenden is hierdoor flink gereduceerd.

Bewoners hebben hierover al een aantal malen telefonisch contact opgenomen met de gemeente Winsum. Ondanks toezeggingen terug te bellen is dat helaas nooit gebeurd. Vandaar dat namens een aantal omwonenden de heer Aart Stam een verzoek heeft geschreven aan de gemeenteraad en het College.

De heer Stam schrijft in zijn brief:

“Een paar jaar geleden is er door de gemeente een actie tegen de roeken ondernomen, maar niet afdoende. We begrepen nav één van de telefoongesprekken dat de gemeente hier drie jaar lang zo’n €10.000 aan heeft gespendeerd en het nu heeft opgegeven en aan de burgers overlaat. In onze buurt heeft na een aantal jaren overlast eenmalig een actie plaats gevonden (C.F. van Sytzamastraat). Dus wellicht zijn er de andere jaren andere locaties aangepakt.”

Stam vervolgt met:

“Momenteel zijn roekenplagen ook landelijke een kwestie. Er zijn diverse interventies ontwikkeld om dit aan te pakken. Een beproefde manier om roeken te verplaatsen naar andere locaties waar geen overlast veroorzaakt wordt, behelst dat er in ieder geval drie jaar lang actie wordt ondernomen op dezelfde locatie:

– jaar 1: verplaatsing van de nesten, artefacten ophangen en geluid (van de betreffende kolonie op de gewenste locatie)

– jaar 2 en 3 consequent in januari – april de nieuwe nesten op de oude locatie vernietigen dan wel verplaatsen.

IMG_7295

Kennelijk heeft de gemeente Winsum wel drie jaar lang €10.000,- gereserveerd, maar dit op de verkeerde manier ingezet, door slechts 1 jaar actie te ondernemen. Verspilling van gemeenschapsgelden derhalve!

Veel gemeentes hebben tegenwoordig een structureel beleid op dit terrein om het niveau van woonplezier voor hun burgers te handhaven.

De provincie Groningen noemt in de Verordening Schadebestrijding Dieren van oktober 2014 ook de roek als één van de vogels waarop vrijstelling van de geldende regels geldt. Daardoor is het mogelijk om ook in broed- en nesteltijd acties te ondernemen om de vogels te verstoren met de bedoeling dat ze zich verplaatsen.

We verzoeken de Gemeente Winsum om tegen deze plaag bestrijdingsmaatregelen te ondernemen, zowel:

– eenmalig gericht op de huidige overlast, dat moet op heel korte termijn gebeuren, voor de vogels eieren gelegd hebben (er zijn nu nog niet zoveel nesten, als ze blijven zitten wordt het volgend jaar weer erger)

– structureel beleid op te stellen om Winsum leefbaar te houden.

Graag ontvangen wij binnen 2 weken een antwoord op onze mail.”

“Wanneer er geen actie wordt ondernomen”, zo sluit de heer Stam zijn schrijven aan de gemeente af, “zullen we vanwege gederfd woongenot een financiële compensatie vragen (eventueel in de vorm van een vermindering van de WOZ-waarde).”

 

Cookieinstellingen