Dertigste Winsumer Wierdentocht trekt record aantal deelnemers

De organisatie van de Winsumer Wierdentocht kon zaterdag een record aantal deelnemers begroeten. 625 wielerliefhebbers schreven zich in voor de jubileum editie van TFC Winsum om 55, 100 of 150 kilometer te fietsen door het Groninger land.

De weersomstandigheden waren, kijkend naar de voorgaande week met veel regen, relatief gunstig. De zon meldde zich geregeld en de wind blies iets minder hard dan de dagen ervoor. Dat was voor velen ongetwijfeld een reden om naar Winsum te komen.

De NTFU, de landelijke toerfiets unie, bestaat zestig jaar en heeft in het kader van NTFU on Toer twaalf tochten uitverkoren om extra aandacht te geven. De Winsumer Wierdentocht was één van deze tochten. Dat zorgde vooraf voor meer exposure en de NTFU was met een stand aanwezig. De organisatie had, om de tocht een extra impuls te geven, ervoor gekozen om dit jaar de finish op het dorpsplein in Winsum te leggen en dat was een succes. Het was gezellig en de combinatie van eindigen in de dorpskern plus muziek zorgde voor een echte wielersfeer. De start bij het recent gerenoveerde Marenland Recreatie voldeed als altijd prima. Daar was het direct nadat vanaf 8.00 uur gestart kon worden een drukte van belang.

IMG_0740

In het kader van de dertigste keer had TFC Winsum een clinic onder leiding van de in Westeremden geboren Adriaan Helmantel en Jolanda Langeland uit Bedum georganiseerd. Hiervoor hadden zich ruim dertig deelnemers gemeld. De oud-wielrenner Helmantel en voormalig marathonschaatster Langeland begeleidden de liefhebbers honderd kilometer, deelden hun ervaringen en gaven tips. Na terugkomst in Winsum was iedereen, net als vrijwel alle andere fietsers, zeer te spreken over hoe hun wielerdag verlopen was.

Ook presenteerde de Stichting Merels Wereld zich tijdens de Winsumer Wierdentocht. Merel Hennink uit Groningen heeft een zeldzame vorm van longkanker en het is de bedoeling om met deze stichting mede via fietstochten geld in te zamelen om onderzoek te doen naar de oorzaak en het ontwikkelen van een succesvolle behandeling vorm te geven. Onder andere Henk ‘Broez’n’ de Haan maakte deel uit van het team van ongeveer vijftien fietsers. Merel kwam na 55 kilometer lachend over de streep en kon zeer tevreden zijn over de prestatie die ze zaterdag geleverd had.

Van alle ruim 600 deelnemers kozen ruim 200 toerfietsers voor de totale afstand van 150 kilometer. Deze route liep via Garnwerd, Den Ham, Niehove, Kommerzijl, Electra, Houwerzijl, Zoutkamp, Ulrum, Leens, Warfhuizen, Schouwerzijl, Mensingeweer, Eenrum, Rasquert, Warffum, Usquert, Rottum, Stitswerd, Kantens, Garsthuizen, Leermens, Oosterwijdwerd, Leermens, Loppersum, Stedum, Westeremden, Huizinge, Middelstum, Fraamklap, Onderdendam en Winsum. Alle fietsers kwamen veilig over de finish en behoudens een paar lekke banden en her en der een valpartij waren er gelukkig geen vervelende calamiteiten te melden.

De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde jubileumeditie en denkt al weer na over nieuwe elementen voor de volgende editie in 2017.

Bij de finish van de Amstel Gold Race op de Cauberg viel een ontmoeting in het water, maar gisteren trof onze verslaggever op het dorpsplein Gosse Bouma. Gosse had de Wierdentocht er net opzitten, maar oogde nog fris als een hoentje.

IMG_0942
Gosse Bouma

Gosse Bouma:” Het was een prachtige tocht, ik heb heerlijk gereden. Complimenten voor de organisatie, het was weer prima geregeld. Ik heb de tocht al heel vaak gereden, het blijft mooi.”

Cookieinstellingen