Tweede koelauto voor voedselbank Het Hogeland

Voedselbank Het Hogeland heeft een 2e koelauto in gebruik genomen.  Er zijn plannen om meer samen te werken met andere voedselbanken door voedsel beter te verdelen onder elkaar en daardoor minder voedsel te verspillen. Bovendien zijn door de voedselveiligheid certificering de donaties door winkels toegenomen. Het is immers veiliger geworden om voedsel aan de Voedselbank te geven. Het wordt immers correct vervoerd.

Verder zijn er plannen in ontwikkeling om meer dagvers voedsel niet langer te vernietigen door landelijk grootwinkelbedrijven. Er wordt nog al wat voedsel vernietigd. Met komt er achter dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen aanslaat bij klanten van winkels. Dat betekent ook: minder weggooien. Maar ook stortingskosten  voor deze bedrijven spelen een rol. Naar verwachting zal binnenkort meer kort houdbaar voedsel en zuivel worden herverdeeld in Nederland en zal uiteindelijk ook in Winsum terecht komen. Als deze ontwikkeling doorgezet wordt zal in het najaar meer langer houdbaar voedsel loskomen. Dat betekent meer logistieke handelingen. En is een 2e koelauto noodzakelijk.

“Het ziet er nog niet naar uit dat de voedselbank overbodig gaat worden. Er zijn nog steeds mensen die rond moeten komen van 40,= per week en zich daar mee moeten voeden en kleden”, aldus Karin en Ineke van de intake& screening. “Vooral gezinnen waar kinderen zijn, vinden we schrijnend.”

De financiering van deze 2e koel- en vriesauto is mogelijk gemaakt door Skanfonds.  Een klein gedeelte is door particulieren opgebracht. Service en onderhoud is verricht door Garage Boersma Winsum.

De Print in Winsum heeft d.m.v. een Facebook-actie €500,- beschikbaar gesteld waarmee onder andere de nieuwe auto bestickerd kon worden. Er moesten 500 likes gerealiseerd worden. s’ Avonds om 17.00 uur werd deze actie gestart en de volgende morgen 08.00 uur was het al zover!

Vrijdagmiddag werd bij de Voedselbank aan de Lombok 1  te Winsum de auto overgedragen door Garage Boersma en De Print.

Cookieinstellingen