Wethouder Blok verdrietig

Foto: WinsumNieuws

Voor Harmannus Blok is de week verdrietig begonnen, althans dat twittert de meestal goedgemutste, positieve wethouder naar aanleiding van een rapport van Binnenlandse Zaken: “Als ‘penningmeester’ van zo’n kleine gemeente word ik hier erg verdrietig van. Hoeveel rapporten wil je hebben.”

Het gaat om het volgende bericht: Binnenlandse Zaken paait grote gemeenten

Kleine gemeenten krijgen toch minder geld van het rijk dan waarop ze hadden gehoopt. Van het ministerie van Binnenlandse Zaken hoeven grote gemeenten in plaats van 129 miljoen euro, maar 43 miljoen euro af te staan van het geld dat ze te veel krijgen uit het gemeentefonds.

Dat meldt minister Blok van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Een herverdeling van het gemeentefonds was nodig omdat met name kleine gemeenten met relatief veel buitengebied in de loop der jaren minder bleken te krijgen dan waar ze recht op hebben. De grote, verstedelijkte gemeenten worden juist overbedeeld: zij krijgen jaarlijks 129 miljoen euro te veel. Diverse onderzoeken tonen die scheefheid aan.

Gedeeltelijke compensatie

Toch gaat Blok, die zijn collega Plasterk tijdelijk vervangt, tegen de adviezen van de onderzoekers in en stelt de Tweede Kamer voor de kleine gemeenten slechts deels compenseren – een derde deel. Hij schuift daarbij ook het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) en een motie van de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) terzijde.

IMG_4817

We hopen wethouder Blok snel weer vrolijk te zien

Cookieinstellingen