Humaan kinderpardon is verder weg dan ooit

Foto: Archief WinsumNieuws

Esther van Dijken-Bijmolt voert in de PvdA al tijden actie voor verruiming van het kinderpardon. Vandaag is in de Volkskrant haar verhaal opgenomen. We publiceren het artikel in zijn geheel.

Veel te veel kinderen worden Nederland uitgezet en de PvdA-top laat het er lelijk bij zitten.

Dit kabinet van VVD en PvdA kwam tot stand dankzij de ruimhartige uitruil tussen Rutte en Samsom; zonder daarbij al te veel acht te slaan op principes en idealen. Een van de afspraken uit het regeerakkoord betreft het kinderpardon, dat in essentie tot doel had verblijf toe te kennen aan kinderen die enkele jaren Nederland wonen en die geworteld zijn in onze samenleving. De VVD was daartegen en zorgde er dus voor dat in de regeling voor het kinderpardon meerdere voorwaarden werden opgenomen om zo veel mogelijk kinderen buiten de boot te laten vallen.

Rechten van kinderen moeten worden beschermd. De kinderen om wie het hier gaat, bevinden zich in een zeer kwetsbare positie. Afgelopen weken heb ik meerdere kinderen bezocht die de zomervakantie in angst hebben doorgebracht; angstig om uitgezet te worden. Hartverscheurende taferelen.

Begin augustus belde Mariam mij op; een 18-jarig meisje uit Georgiƫ. Zij woont al zeven jaar in Nederland. Na al die jaren van wanhoop en onzekerheid droomt Mariam van zekerheid en veiligheid in haar leven. Zij wil nu haar examen vwo gaan doen. Maar Mariam moet het land uit omdat zij niet zou voldoen aan al die voorwaarden van het kinderpardon. Elke dag voelt zij de angst dat zij met haar moeder wordt opgepakt door de politie om uitgezet te worden. Dit is inhumaan.

Veel ouders krijgen te horen dat zij niet voldoende hebben meegewerkt aan hun uitzetting en dat hun kinderen om die reden niet in aanmerking komen voor het kinderpardon. Ook al werken de gezinnen actief mee, de IND kan steeds weer zeggen dat het niet genoeg is.

Het zogenaamde meewerkcriterium houdt eigenlijk in dat een gezin niet voldoende heeft meegewerkt aan uitzetting zolang het nog niet is teruggekeerd naar het herkomstland. Sommige landen weigeren hun onderdanen terug te nemen. Dit meewerkcriterium leidt in veel gevallen tot afwijzing van verblijf op grond van het kinderpardon. In ruil voor het kinderpardon eiste de VVD de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Dat de VVD tegen het kinderpardon is, bleek heel duidelijk uit de uitspraken van de toenmalige VVD-staatssecretaris Fred Teeven. Teeven noemde eerder de strafbaarstelling van illegaal verblijf ‘het zoet’ en het kinderpardon ‘het zuur’.

De PvdA zag het kinderpardon als haar kroonjuweel voor deelname aan dit kabinet. Maar steeds meer verliest dit kroonjuweel aan glans nu zoveel kinderen het land worden uitgezet als gevolg van de strenge criteria voor het kinderpardon die de VVD heeft bedongen.

Bij het PvdA-congres in februari diende ik een motie in voor een rechtvaardig kinderpardon, die door een ruime meerderheid van leden werd gesteund. Maar de partijleiding voert deze congresmotie niet uit. Tijdens de Politieke Ledenraad in juni diende ik wederom een motie in over het kinderpardon. Ook die motie werd door ruime meerderheid van leden gesteund. Maar Samsom houdt vast aan de afspraken die hij maakte met VVD, hoewel de rechten van kinderen soms ernstig worden geschonden.

Veel aanvragen van kinderen voor een verblijfsvergunning op basis van het kinderpardon werden afgewezen. In 2015 werd ruim 90 procent van de aanvragen afgewezen. De meeste afwijzingen waren vanwege het meewerkcriterium. Nu worden steeds weer gezinnen met kinderen opgesloten in de gezinsdetentie in Zeist om uitgezet te worden. De pijn en het leed dat die kinderen wordt aangedaan is onbeschrijfelijk.

We gaan straks weer de straat op om campagne te voeren voor Tweede Kamerverkiezingen. Dit is voor Samsom een ernstige wake-upcall. Neem de leden serieus en knok met ons voor een rechtvaardig kinderpardon. Ik zal met andere PvdA-leden ervoor zorgen dat het kinderpardon tijdens de campagne steeds weer terugkomt.

De PvdA-leden willen een menselijk kinderpardon. Als Samsom opnieuw lijsttrekker wil worden, moet hij naar zijn leden luisteren. Anders wordt het kinderpardon een mokerslag voor hem en kan hij fluiten naar zijn leiderschap.

Dit artikel is in zijn geheel overgenomen uit de Volkskrant van 24 augustus 2016

Cookieinstellingen