Een ander perspectief

Foto: Weblog Marc Verschuren

Weblog wethouder Marc Verschuren, 13 september 2016

Marc Verschuren1
Wethouder Verschuren

Misschien kent u deze afbeelding wel. Een ander perspectief geeft een ander beeld. Er zijn meer waarheden. Dit gevoel bekroop me toen ik donderdag 1 september meedeed aan een praktijkoefening “rijden met een scootmobiel”.

Samen met een aantal mensen dat aangewezen is op het gebruik van een scootmobiel reed ik een rondje door Winsum. Een rondje waar ik ook regelmatig fiets. Dat gaat gemakkelijk, hobbelt niet al te hard en je hebt vanaf de fiets uitstekend overzicht om zo bijvoorbeeld te besluiten een binnenbochtje te nemen. Hoe anders is het perspectief vanaf de scootmobiel. Je zit veel lager, het hobbelt enorm, bij schuine stukjes maak je je druk om de stabiliteit en, doordat je breder bent, rijden de auto´s dichter langs je heen. Als dit een praktijkexamen was geweest was ik gezakt. Te ver naar links (niks mis mee, politiek gezien), te weinig in de spiegel kijken, bochten afsnijden. Er deugde niet veel van en ik was een gevaar voor mezelf en anderen.

Scootmobiel Verschuren
“Bijna alles fout”

Maar door deze ervaring is mijn respect voor mensen die op een scootmobiel aangewezen zijn stevig gegroeid. Ze zijn kwetsbare verkeersdeelnemers waar niet altijd voldoende rekening mee gehouden wordt en waar onze straten niet optimaal op ingericht zijn. Dit zijn dingen die ik meeneem. Niet alleen in mijn werk maar ook als privépersoon. Geef scootmobielers op straat de tijd en ruimte die ze nodig hebben.

Dat andere perspectief, ik kan het iedereen aanbevelen. Neem het gewoon zo af en toe eens in, het zet je aan het denken.

Cookieinstellingen