Groenlinks Winsum op werkbezoek bij Voedselbank het Hogeland

Afgelopen donderdagavond bezocht Groenlinks Winsum de Voedselbank op de Lombok 1 in Winsum. Wethouder Marc Verschuren, de fractieleden, de steunfractie en het bestuur van Groenlinks Winsum werden hartelijk ontvangen door het bestuur, door de coördinatoren en de medewerkers van de cliëntenadministratie van de Voedselbank.
De Voedselbank in Winsum werkt voor een groot gebied: de Marne, Eemsmond, Winsum, Bedum en Loppersum. Inwoners van deze gemeenten kunnen hier terecht voor een voedselpakket als ze een minimaal inkomen hebben. Hulpverleners melden cliënten aan. De hulpverleners onderzoeken  elke aanmelding op besteedbaar inkomen volgens de normen van de Voedselbank.
Het doel van de Voedselbank is tijdelijke noodhulp geven aan mensen met een minimaal inkomen, voedsel verspilling tegen te gaan en bewustwording van het armoedevraagstuk bij o.a. beleidsmakers.
vb3
De Voedselbank heeft nu in 2016 163 cliënten/gezinnen die gebruik maken van de diensten van de Voedselbank. Cliënten kunnen 1 keer per maand een pakket ophalen. Binnenkort wordt dit 1 keer per 14 dagen. De Voedselbank is gecertificeerd en voldoet hiermee aan eisen van voedselveiligheid. Elke vrijwilliger krijgt de kans het verplichte certificaat voedselveiligheid te halen.
De Voedselbank krijgt heel veel steun vanuit de bevolking van de gemeenten en van de gemeenten. Leveranciers brengen voedsel dat nog goed is en dat over is. De Voedselbank haalt zelf ook op bij verschillende leveranciers. Inwoners dragen financieel bij, of door middel van inbreng voedsel. Gemeenten betalen de huur van het pand aan de Lombok waar de Voedselbank nu 1 jaar in zit. Een praktisch, groot pand met koelcellen, veel ruimte voor opslag en distributie.  Er zijn 65 vrijwilligers die zich inzetten voor de Voedselbank. De Voedselbank zoekt nog vrijwilligers om gastdame te worden en een junior bestuurslid.
Enkele vraagstukken dienden zich aan tijdens het werkbezoek. Het dringendst was dat de subsidie voor 2016 nog niet geregeld is door de gemeente ondanks mondelinge toezegging. Het bestuur moet binnenkort voor 2017 het huurcontract kunnen verlengen. Dan moet er een beschikking zijn.
Verder kwam naar voren dat de reiskosten voor cliënten als ze van ver komen, hoog zijn. Het werkgebied is uitgestrekt. Als je leefgeld hebt van €40,- per week dan is een tientje reisgeld met de trein veel.
Ook probeert de Voedselbank te stimuleren dat mensen uit de doelgroep mee helpen. Een idee was dat sociale zaken misschien participatiebanen kan opzetten, zodat mensen uit de doelgroep zelf mee kunnen werken voor de Voedselbank.
Aan het einde van het werkbezoek doneerde de fractieleidster Irma Scheepstra €150,- als bijdrage voor de Voedselbank. Nog even gezamenlijk op de foto. Dat was het einde van een nuttig en leerzaam bezoek aan een voor Winsum belangrijke voorziening!
Wist u dat er trouwens ook een kledingbank in dit pand zit? U kunt ook kleding inbrengen op de woensdagochtend tijdens de openingstijden van 9-12 uur.
Cookieinstellingen