Workshop kaas maken in museum Wierdenland

Foto: Museum Wierdenland

Al 2500 jaar wonen er boeren op de wierden en terpen van Noord Nederland. Ze verbouwden gewassen als gerst, vlas en duivenbonen (een soort tuinboon), en ze hielden vee. Paarden, schapen, kippen, varkens maar ook veel koeien. Sommige boeren hadden wel 40 koeien. Van de melk werd onder andere kaas gemaakt.

Tijdens opgravingen in het Wierdenlandschap van Noord Nederland zijn verschillende voor de regio unieke aardewerken kaaszeven gevonden. De kaaszeven zijn nog tot en met 30 oktober te zien op de tentoonstelling Het Wierdenmenu.

Tijdens een workshop ‘Kaas maken’ onder begeleiding van Heidi Renkema, directeur van museum Wierdenland, zal met zelf (na)gemaakte kaaszeven van Groninger klei kaas worden gemaakt op de oude “wierdenmanier”. Voor het kruiden van de kaasjes worden eerst wilde planten verzameld, die al eeuwen in dit gebied voorkomen.

Heidi Renkema zal ook allerlei wetenswaardigheden vertellen over het voedselpatroon en de landbouw ten tijde van de wierden.

Welkom op deze interessante workshop!

Waar? Museum Wierdenland, Ezinge

Wanneer? Zaterdag 29 oktober 10.00 tot 13.00 uur.

Kosten? € 20,–.

Voor meer informatie zie www.wierdenland.nl of op de Facebookpagina.

Voor opgave klik hier.

Cookieinstellingen