Obs De Kromme Akkers en obs Noordewier winnen prijzen op 5G symposium 

De kinderen uit de gemeente Winsum lijken klaar voor de toekomst. Leerlingen van de Kromme Akkers te Garnwerd en van de Noordewier uit Rasquert waren doorgedrongen tot de finale van de prijsvraag: ‘Wat zou je doen met 5G?’ De derde finalist was obs Hiliglo uit Holwierde.

Deze prijsvraag was uitgezet door de mensen van 5Groningen i.v.m. met de Let’s Gro-dagen die deze week in onze provincie plaatsvinden.

De finale was vrijdagmiddag in het gemeentehuis van Loppersum. Voor een volle zaal met overwegend snelle pakken en kleurige stropdassen mochten de kinderen hun idee presenteren.

ard_9560

De Kromme Akkers beet het spits af; Stefan, Lotte, Obbe en Robin maakten er een hele show van.

ard_9574

De mooie presentatie werd helemaal geweldig door fraaie kwinkslagen, humor en een prachtig filmpje op de achtergrond.

Meester Rogier sloeg trots de presentatie gade van achter in de zaal.

De ideeën van de leerlingen zijn geniaal, een polsbandje met censor waardoor 

  • de deur van de school open gaat en snel weer sluit om de kou buiten te houden 
  • schoolstoelen automatisch van  voor of achter gaan zodat je bij ontruiming niet komt te vallen
  • Co2 gemeten wordt in het klaslokaal en de ramen automatisch open/dicht gaan
  • de meester via de mobiele telefoon een berichtje krijgt wanneer iemand een vraag heeft.

De deftige heren waren onder de indruk en moesten een aantal keren onbedaarlijk lachen, bijvoorbeeld toen een leerling gevat opmerkte dat een Co2-meting in deze volle trouwzaal ook zeker geen kwaad kon!!!

Na de Kromme Akkers mochten de kinderen van juf Anne-Gré Flikkema van de Noordewier naar voren komen. Lotte, Kristel, Dagmar, Pascal en Lex waren erg gespannen, maar ook zij presenteerden hun idee, een moestuin-app, met verve.

ard_9577

‘Een moestuin bij school is erg leuk, maar het is ook hard werken en we zijn te vaak vrij om er altijd goed op te letten en dan verpieteren de aardbeien.’

Daarom een app die waarschuwt wanneer er iets moet gebeuren: water geven, oogstklaar etc. Een geweldig idee dat met een luid applaus uit de zaal beloond werd.

Nadat ook de kinderen van Hiliglo hun presentatie hadden gehouden werd er op een leuke manier gestemd. Het aanwezige publiek kon via hun mobiel stemmen en de voortgang kon iedereen zien op een scherm.

Het was al snel zichtbaar dat de winst zou gaan naar één van de twee scholen uit onze gemeente. Na een paar minuten spanning konden de kinderen uit Garnwerd het luidst juichen, het publiek had hen als winnaar gekozen, vlak voor de leerlingen van de Noordewier.

ard_9589 

Burgemeester Rodenboog van gemeente Loppersum reikte de prijzen uit. De finalisten kregen een oorkonde en een doos ‘littleBits’, speelgoed waar  je coole elektronica projecten mee kunt maken.

De kinderen uit Garnwerd kregen de grootste doos, maar in Rasquert kan ook voldoende gespeeld worden met hun super gave premium uitvoering.

ard_9594
Lotte neemt de koffer in ontvangst

Na alle plichtplegingen, die bij het winnen van zo’n prestigieuze prijs horen, mochten de kinderen eindelijk naar buiten, want daar wachtte een hele bus met technische snufjes die met 5G te maken hadden.

ard_9546

En………………er reed een auto zonder bestuurder en dat is leuker om te bekijken dan door een hele zaal vol mensen bekeken te worden.

Reacties