vv Winsum onderuit tegen laagvliegers

vv Winsum verloor zaterdag in eigen huis van Leeuwarder Zwaluwen. Het werd 1-2 voor de Friezen, die tot vandaag nog geen wedstrijd hadden weten te winnen en met 3 punten onderaan in de eerste klasse E stonden.

Het publiek kreeg in Winsum een slechte wedstrijd te zien. vv Winsum zakte in op eigen helft en wilde de gasten het spel laten maken, om vanuit de omschakeling toe te slaan. Toen binnen 10 minuten Wouter Bloem, die met z’n snelheid in de vrije ruimte achter de verdediging van de gasten had moeten opereren, al met een blessure naar de kant moest, leek de eveneens watervlugge Gijs Balkema een logische vervanger.

Echter, trainer Robert Bos koos voor de veel tragere, maar balvaste Rick Schaaphok, die vorige week nog als invaller twee keer trefzeker was. Opmerkelijk, aangezien voor de wedstrijd nog werd verteld dat Schaaphok hooguit rond de 30 minuten voluit zou kunnen spelen.

ard_0793
Rick ‘Sticky’ Schaaphok

Dan denk je dat vv Winsum met Schaaphok, die op z’n sterkst is rond het strafschopgebied van de tegenstander, hoog druk gaat zetten om de spits optimaal te kunnen laten functioneren. Niets was minder waar, de Winsumers bleven inzakken op eigen helft. Als een Winsumer bij balbezit van de Zwaluwen over de middenlijn kwam werd hij teruggeroepen door een medespeler. Hierdoor hadden de Friezen, die Schaaphok vooraf vreesden en blij waren dat hij op de bank startte, niets tot weinig te duchten van de aanvaller in de eerste helft.

In die eerste helft was verder dan ook weinig te beleven. Het publiek had slechts een paar doelpogingen gezien. De eerste was van de gasten uit Leeuwarden in de 8ste minuut toen Guido Bloemsma mocht uithalen en doelman Germen Bouwman redding wist te brengen. Direct daarna werd een bal van de zijkant ingebracht en weggekopt door Steffen Vader, maar die zag Sjorick Bootsma de bal ineens op de pantoffel nemen. De bal leek de kruising in te gaan, maar strandde uiteindelijk op de lat.

ard_0787-kopie
De lat redt Bouwman…..

Na een kleine 20 minuten spelen kwam Maikel Hoornmann een teen tekort om een door Thomas Kauw met het hoofd teruggelegde voorzet van Stan Buikema tegen de touwen te werken. Na een half uur spelen was het Stan Buikema die een vrije schop mocht nemen, maar de kopbal van Rick Schaaphok was niet krachtig genoeg. Verder was het spel niet om aan te zien. Geen enkele goedlopende aanval van beide kanten, mede doordat vaak de lange bal werd gehanteerd.

De tweede helft ging vv Winsum dan toch hoger druk zetten en moest Leeuwarder Zwaluwen in de omschakeling kansen zien te creëren. Geknoei en een makkelijk weggeven hoekschop door Winsum-captain Niels van Dalen zorgde ervoor dat de gasten in de 49ste minuut zomaar uit het niets gevaarlijk konden worden. Winsum-goalie Bouwman ging onder de indraaiende corner door, maar had de mazzel dat de timing van LZ-verdediger Selwin de Vries niet de juiste was en daardoor de bal verkeerd op het hoofd kreeg.

ard_0817
De Vries (3) raakt de bal niet goed

Hierna kwamen er twee gevaarlijke momenten voor het doel van de gasten. Eerst was het Stan Buikema die zijn indraaiende vrij bal vanaf de rechterkant maar net voorbij de tweede paal gaan en niet veel later moest LZ-doelman Niels Kuperus voluit gaan om een inzet van Maikel Hoornmann onschadelijk te maken.

De arme Rick Schaaphok, in het begin van de tweede helft ook nog eens aangetikt en trekkend met z’n rechterbeen, ploeterde wat over het veld, maar was niet meer in staat om het verschil te maken.

Dan, in de 62ste minuut was het Leeuwarder Zwaluwen dat op voorsprong kwam. De zeer handige Guido Bloemsma, die het Hans Zwakenberg al de hele wedstrijd lastig had gemaakt, kwam ietwat gelukkig in balbezit, waarna hij zich goed vrijspeelde en maar eens met z’n linker uithaalde. De bal leek een makkelijke prooi voor doelman Bouwman, maar de bal werd onderweg door Roy Streppel van richting veranderd waardoor de Winsumer sluitpost kansloos was, 0-1.

Drie minuten later leken de gasten de genadeklap toe te dienen, maar was het assistent-scheidsrechter Prins die het Friese feestje verstoorde door Timo Bijma heel laat terug te vlaggen wegens buitenspel, wat het ab-so-luut niet was ! De jonge Friese aanvaller scoorde in de korte hoek, maar scheidsrechter Timmer uit Nijmegen nam het vlagsignaal van Prins over. Hiermee bleef de thuisploeg in de wedstrijd en dat bleek een kleine tien minuten later al in een Winsumer treffer te resulteren. Nadat de vermoeid ogende Schaaphok nog een strafschop had proberen te versieren, was het in de 73ste minuut Stan Buikema die een afgeslagen voorzet op een metertje of 25 van het doel controleerde, om de bal vervolgens verwoestend in de linkerbovenhoek te jagen, 1-1. Een fantastische goal.

De thuisploeg bleef de lange bal hanteren, hopend dat ie een keer goed zou vallen. Dit gebeurde echter niet. Intussen was ook de veel eerder verwachte Gijs Balkema in de 81ste minuut binnen de lijnen verschenen. Doordat vv Winsum op de helft van de tegenstander bleef, waren de ruimtes klein, zodat Balkema niet goed kon functioneren.

Waar de druk op de Friese verdediging stand hield, maar echte doelkansen uitbleven, waren het de gasten die 87ste minuut  met de overwinning aan de haal gingen. In de omschakeling werd wederom Guido Bloemsma ingespeeld. Dit keer was hij Steffen Vader te snel af, waarna z’n voorzet door de geheel vrijstaande Michael Grendel kon worden binnen geschoten, 1-2. Drie Winsumers stonden erbij en keken ernaar.

Grendel schopt de winnende binnen

Hierna probeerde het team van trainer Robert Bos nog van alles om er een gelijkspel uit te slepen, maar ontbrak de kracht en vooral het vernuft om nog een keer te scoren.

Na het laatste fluitsignaal was de teleurstelling bij de Winsumers groot, want vooraf was duidelijk dat Leeuwarder Zwaluwen geen probleem mocht zijn. Hoe anders was het deze middag……………

“Chape, Chape”

Het moment van de middag was in Winsum was echter de minuut stilte voor de spelers en stafleden van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense, die maandagavond om het leven zijn gekomen toen hun vliegtuig in de buurt van het Colombiaanse Medellin neerstortte.