Ezinge, Feerwerd en Garnwerd naar Westerkwartier 

Foto: WinsumNieuws

Na het Oekraïne-referendum, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump is er weer een historisch besluit genomen op basis van onderbuikgevoelens. De gevoelens van de inwoners van de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd werden in de volksraadpleging vertaald in een overweldigende voorkeur voor de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier.

De gemeenteraad van Winsum legde zich gisteravond neer bij de uitslag van de volksraadpleging. VVD-er Harry Jonkman was vanaf het begin tegen en volhardde in zijn standpunt. Die ene tegenstem stak schril af tegen de elf voorstemmers. 

Er waren wel bedenkingen bij de overige fracties, Jaap Hoekzema van GemeenteBelangen sprak in een vreemd dialect ‘dat het volk gekozen had.’ 

Nannet Gijzen van de ChristenUnie sprak in haar eerste inbreng in de raad haar teleurstelling uit. Wij hadden op meer vertrouwen in de BMWE-gemeenten gerekend. Het voelt alsof je kind uit huis gaat, je moet maar hopen dat het allemaal goed gaat.’’

PvdA-voorman Jan Willem Nanninga grapte: “Wij gaan ervan uit dat het Middag-Humsterland ook na de herindeling toegankelijk blijft voor de Winsumer bevolking.’’

“Het is belangrijk dat het gevoel van de bewoners goed is bij Zuidhorn, of dat straks in de nieuwe gemeente Westerkwartier ook het geval is, dat is de gok,” aldus de burgemeester.

De burgemeester liet weten dat de inwoners van Middag-Humsterland als volwaardige inwoners van de gemeente Winsum zullen blijven worden behandeld.

WinsumNieuws gaat er van uit dat de komende jaren het huisvuil gewoon wordt opgehaald, de groenvoorzieningen verzorgd worden en de wegen gestrooid.

Vanavond besluit de gemeenteraad van Zuidhorn of ze de dorpen wel willen toevoegen.

Cookieinstellingen