Weblog van wethouder Marc Verschuren, 7 december 2016

Foto: WinsumNieuws

Dinsdagavond was de prijsuitreiking van de prijsvraag die uitgeschreven was om een nieuwe naam te bedenken voor het project dat intern van 0 tot 110 heet. ‘De Tirrel’ werd het, ‘erg levendig’ is de Nederlandse vertaling van dit Groninger woord. De Tirrel wordt de naam die het unieke concept met school, verpleeghuis en sportaccommodatie gaat krijgen in Winsum. Een mooie naam bedacht door Itie Nijhoff. Maar ‘erg levendig’, dat is wel een naam die je associeert met jeugd en sport maar hoort die ook bij een verpleeghuis? Je hebt de neiging om nee te zeggen maar dat is niet terecht. Afgelopen week pakte ik, omdat het boek de NS publieksprijs gewonnen had, het boek ‘pogingen om iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar’ weer eens op.

Een heerlijk humoristisch boek over een aantal bejaarden in een verzorgingshuis, die niet lijdzaam wachten op het einde maar zelf de regie nemen en allerlei leuke dingen bedenken. Denk daarbij aan dagjes uit, zelf lekkere dingen koken, de boel een beetje op stelten zetten en vooral te rebelleren tegen onzinnige regels. Ze brengen de levendigheid het tehuis binnen. Overigens wordt in het boek ook nog de stichting De Hoven (eigenaar van De 12 Hoven) genoemd als het eerste anarchistische verzorgingshuis van Nederland, omdat ze (in Viskenij te Baflo) een proef deden met zorg zonder regels. Met zo’n stichting moet het toch wel een levendige bedoeling worden.

Afgelopen zaterdag was ik bij de sinterklaasviering die gehouden werd in een kleinschalig verpleeghuis voor mensen met dementie. De moeder van mijn vriendin wordt daar verzorgd. Ook hier weer een heel levendig geheel waarbij de bewoners om beurten bij de sint geroepen werden door de aanwezige zwarte en witte pieten. Voor iedere inwoner was er een kort gedicht en een leuk cadeau. Daarnaast werd er goed meegezongen met de sinterklaasliedjes, genoten de inwoners van de chocomel en de pepernoten en vermaakte iedereen zich prima. Kortom, aan levendigheid geen enkel gebrek in dit verpleeghuis.

De Tirrel, wat mij betreft een terechte naam voor dit mooie innovatieve project en niet alleen door de jeugd en de sporters, maar zeker ook door de ouderen. We gaan er samen voor zorgen dat het een erg levendig uniek complex gaat worden

Cookieinstellingen