Cintra Coaching: passie om te helpen

Foto: WinsumNieuws

De feestdagen zijn weer voorbij, de zonnestralen ontdooien de rijp die zich in de nachtelijke kou op de aarde, daken en bomen heeft vastgezet. Wat was het weer gezellig om samen met familie, vrienden, buren en kennissen de donkere dagen door te brengen, maar dat gold niet voor iedereen.

De gezelligheid van de laatste dagen van het jaar gaat ook aan veel mensen voorbij, zij zijn misschien wel blij dat het leven weer zijn ‘normale’ gangetje gaat. Het aantal ‘verwarde’ mensen stijgt angstvallig snel. Landelijk is er een platform geïnstalleerd onder leiding van oud-burgemeester Onno Hoes dat de hulpverlening moet gaan coördineren.

WinsumNieuws-verslaggever Cees van de Meent sprak een tijdje terug met twee uiterst gemotiveerde vrouwen die maar één ding willen: helpen!!

Cindy Kuiper-Gubbels en Petra Bekhuis, beiden wonende in Winsum,  hebben elkaar ontmoet op de eerste dag van de opleiding Integrale Psychologie en het klikte gelijk tussen de dames, qua kijk op het leven en op de geestelijke gezondheidszorg. Drie jaar geleden startten ze het bedrijf Cintra.

“Het is onze overtuiging en visie dat mensen de autoriteit terug mogen vinden in zichzelf om van daaruit vervulling te geven aan hun leven. Onze aanpak kenmerkt zich door diepgang: werken met onderbewuste en beperkende overtuigingen. Daar waar je vastloopt liggen je grootste kansen om te leren.”

 “Het is heel dankbaar werk, we helpen mensen die op zoek zijn of zichzelf (dreigen te) verliezen. We doen dat met hart en ziel, natuurlijk met een professionele  afstand. De gesprekken die we voeren zijn persoonlijk, maar iemand die hulp bij ons heeft gezocht kan altijd even bellen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar. 

We lezen regelmatig dat iemand nergens terecht kan en zichzelf opsluit in een heel klein wereldje, met ons kun je altijd praten. Daarmee willen we ons ook onderscheiden in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. We werken ook niet per uur, we werken per gesprek. Je kunt tegen iemand die net op een belangrijk punt staat toch niet zeggen: je tijd zit erop, we gaan over twee weken verder?”

 Voor beide dames was het op jonge leeftijd al duidelijk dat ze mensen wilden helpen, de wereld een beetje ‘liever’ maken.

De opleiding was pittig. Cindy: “We zijn tijdens de opleiding zelf ook met de bek door de modder gegaan. We hebben onszelf helemaal binnenstebuiten gekeerd en zoveel meegemaakt dat we geen vooroordeel hebben, maar open-minded zijn.”

“Mensen kunnen met al hun problemen bij ons terecht” vervolgt Petra, “(postnatale) depressie, burn-out, relatieproblemen, coaching, we hebben inmiddels de nodige ervaring. Mensen voelen de noodzaak om met iemand te praten pas als ze al helemaal in diggelen liggen. Zoals bij hoge schulden, soms komen ze er gewoon niet uit, gaan in een cirkeltje leven, waardoor het alleen maar erger en erger wordt. We hebben goede contacten, met bijvoorbeeld een budgetcoach, om iemand weer op de rit te krijgen. We doen dat met een groot hart, voeten in de aarde, maar wel heel duidelijk.”

Het positivisme , de passie voor het werk, voor de medemens, voor elkaar,  het spat van de twee vrolijke vrouwen af, het maakt vrolijk en geeft reden om iets verder te denken. Het interview duurt en duurt, maar het lijkt niet later te worden.

Petra en Cindy (r)

De dames van Cintra Coaching gaan ook vaak het land in. Hun format voor onderwijsinstellingen slaat enorm goed aan. “Je snapt er soms niet van, maar we komen in klassen waar kinderen soms al helemaal maatschappij-moe zijn. Ze vertrouwen niemand meer en ook elkaar niet. We gaan dan een dag met zo’n klas aan het werk, eerst klassikaal, daarna in groepjes.

We leggen de lat weleens te hoog, maar als we een paar kinderen hebben weten te bereiken, is de schoolleiding al tevreden. Soms willen we wel verder, maar dan lopen we weer tegen allerlei ‘mitsen en maren’ van financiële aard aan, dat is wel heel jammer!”

Wie meer wil weten over de mogelijkheden bij Cintra kan terecht op de website.

Voor de dames vertrekken hebben ze een mooie afsluiter: ‘Droom je dromen groot genoeg.’

Reacties