Weblog wethouder Harmannus Blok: STEM!

Foto: WinsumNieuws

“Stem” is titel van de weblog van wethouder Harmannus Blok en het gaat natuurlijk over de Tweede Kamer verkiezingen. Blok noemt het stemmen een ‘feest van de democratie’ en vindt het meedoen van  “zelfs niet alleen democratische partijen, maar ook nog dictatoriale eenmanspartijen” een toppunt van de democratie.

 

Weblog wethouder Harmannus Blok, 1 maart 2017

STEM!

Nog twee weken. Dan kan er gestemd worden voor de nieuwe Tweede Kamer. Het is volop verkiezingstijd. Je kunt er niet omheen. Op radio en tv. Op Social Media. Op straat, voor de supermarkt. Overal debatten, reclame om kiezers te winnen. O ja, die lelijke borden staan er ook nog op de centrale plekken in de dorpen om posters op te hangen. Hoe ouderwets is dat? Stammend uit een tijd dat we nog nauwelijks radio en tv hadden en al helemaal geen internet en social media. Als ik naar de borden in onze gemeente kijk dan blijkt wel dat posters plakken ook geen prioriteit meer heeft bij de partijen. De borden hadden wel twee derde kleiner gekund. Er hangen slechts een paar posters. Enig idee wat dat elke keer weer kost dat onze buitendienstmedewerkers die borden moeten plaatsten en weghalen?

Nou ja, we beschouwen het allemaal maar als ‘feest van de democratie’. Want dat is deze hele campagne natuurlijk wel. O ja, we mopperen maar al te graag. En natuurlijk vertrouwen we al die lijsttrekkers voor geen cent. Ze doen immers toch nooit wat ze beloven. En o ja, wat zijn we het oneens met elkaar in dit land. De verschillen worden alleen maar groter. Er is een groot vertrouwensprobleem… O, o… het is niet best met Nederland.

Ik vind het allemaal prachtig. Inderdaad ‘het feest van de democratie’. Kijk eens om je heen in de wereld. En tel je zegeningen! Het is een feest dat we zo lekker met elkaar kunnen kissebissen. Dat we het zo oneens met elkaar mogen zijn. Dat er wel een kleine dertig partijen en partijtjes mee doen aan de verkiezingen. Ja, en zelfs niet alleen democratische partijen, maar ook nog dictatoriale eenmanspartijen. Het kan en mag allemaal in dit landje. Dit is echt het toppunt van democratie.

Zitten er geen nadelen aan dan? Tuurlijk wel. Het wordt er inderdaad niet gemakkelijker van als het politieke landschap versnipperd. Als je pas met 4 of 5 partijen een meerderheid kunt halen. Ik sluit niet uit dat we ooit serieus moeten nadenken over een kiesdrempel om de bestuurbaarheid te bevorderen. Maar op korte termijn zie ik een kans. En ik zie het gelukkig ook terug in de campagne. Niet alleen de verschillen worden uitvergroot. Ook zaken die samenbinden worden benoemd. Partijen zoeken elkaar ook op in het midden over zaken waarin ze het eens zijn. En dat is hoopgevend. Het zou voor ons land momenteel helemaal niet zo gek zijn dat we een regering krijgen uit een coalitie van 4 of 5 partijen. Een kans om af te rekenen met de vermeende en uitvergrote tegenstelling tussen ‘links en rechts’. Kom maar op met dat kabinet van VVD én GroenLinks. Met CDA en CU daartussen en vooruit, D66 er ook nog bij. En dan niet allemaal zwakke compromissen, maar iedereen wat gunnen. Dan krijgen we een mooie balans en wordt Nederland nóg mooier!

Maar eerst: samen het feest van de democratie vieren. 15 maart nationale feestdag. Vier je mee? Stem!

Cookieinstellingen