Werkgroep zet project Verhalenfestival “Trijntje Soldaats” op

Foto: Archief WinsumNieuws

EZINGE – Een groep enthousiastelingen, bestaande uit Elma de Haan, Benny Douwsma, Mia de Jong, Marjan van Lier, Corine Nugteren en Gerda Kits, is druk bezig om een verhalenfestival te organiseren rond ‘Trijntje Soldaats’, die de verhalen aanleverde voor het oudste sprookjesboek in ons land. Trijntje werd in 1749 in Ezinge geboren en woonde er jaren lang.

Het gaat om een traject met het hoogtepunt in september 2018. Voor die datum staat er namelijk een groot verhalenfestival “Trijntje Slodaats’ op het programma, dat zich afspeelt op verschillende locaties en waaraan o.a. het Museum Wierdenland, scholen en verhalenvertellers bijdrages zullen gaan leveren. In verband meet dit project zijn er contacten geweest met Theo Meder van het Meeertens Instituut, die er voor heeft gezorgd dat een student een studieopdracht kreeg over dit onderwerp.

Maar in de aanloop naar dat hoogtepunt, staan er nog flink wat verschillende activiteiten op de agenda. Sterker nog: op Tweede Kerstdag 2016 participeerden al enkele leden van de werkgroep tijdens een voorleesmiddag voor kinderen in het Museum Wierdenland.

De eerstvolgende activiteit, die nu op de agenda staat, is een vertelavond op 17 maart a.s. voor volwassenen met als motto ‘Kom op verhoal’ in museum Wierdenland te Ezinge. Nelle Raaphorst, Hennie van der Laan en Geert Zijlstra zullen hier aanwezig zijn om verhalen te vertellen  en de laatste ook om muziek te maken.

 

Trijntje Soldaats is van groot belang voor Ezinge. Ze heeft het dorp nationaal op de kaart gezet met haar vertellingen, die leidden tot het eerste Nederlandse Sprookjesboek.

Ze zag in 1749 het levenslicht als Trijntje Albers en wel in het huis, dat nu in het dorp bekend staat als Torenstraat 4. Het huis is gemakkelijk te vinden, want aan de muur hangt een kunstwerk van smeedkunst, gemaakt door Elma de Haan, dat niets aan duidelijkheid te wensen over laat.

Trijntjes vader was een succesvol kuiper. Na zijn overlijden, slaagde moeder Lysbeth, bijgestaan door een trouwe knecht, er in om het bedrijf draaiende te houden. Dochter Trijntje kreeg in Groningen verkering met Andries Cremer, een Duitse huursoldaat, die eigenlijk Johann Andreas Greuling heette.

Het stel trouwde en Trijntje kreeg de bijnaam Soldaats. Niet zo heel lang na de huwelijksvoltrekking vertrok het tweetal naar Hessen in Zuid Duitsland, waar Andries vandaan kwam. Helaas overleed hij daar al na tien jaar en de jonge moeder bleef achter met twee jonge kinderen, ver van haar vertrouwde Ezinge. Door heimwee overspoeld, maakte ze met haar tweetal de lange reis van wel 600 kilometer, deels te voet, naar haar geboorteplaats.

Een maal weer “thuis” maakte ze zich als naaister en oppas verdienstelijk bij de familie Arends, die aan de Torenstraat 5 woonde. De oudste van dat gezin was Arens Gerrit Arends, een slimme jongen, die later zelfs burgemeester van Ezinge zou worden. Dat hij een pienter knaapje was, bleek al uit het feit dat hij de talrijke wonderlijke vertelsels, die Trijntje in alle gemoedelijkheid opdiste, ijverig in een schriftje noteerde. Dat schriftje kwam later weer boven water en werd nog weer later als boek uitgegeven met houtsneden van Johan Dijkstra en gedrukt door N.H. Werkman. Beiden waren beroemde leden van de kunstkring De Ploeg.

Het bijzondere aan het boek is dat het schriftje van de kleine Arend de allereerste geschreven bron is van de originele Nederlandse sprookjes. De “vertelsels’ van Trijntje Soldaats zijn daarmee het absolute begin van Nederlandse sprookjes, die op schrift zijn gesteld.

Voor Ezinge in Trijntje Soldaats dus een een absolute coryfee. Dat is er ook de reden van dat in 2001 door enkele inwoners van het dorp een werkgroep met haar naam is opgericht. In verband met het verschijnen van het boek “Trijntje Soldaats en de Torenstraat’ van de hand van Wija Friso en Jurjen van der Kooi, werd er toen een speciale dag georganiseerd voor de bewoners en ook daarna zijn er verschillende activiteiten rond haar georganiseerd. De Erfgoedcommissie van de gemeente Winsum heeft “Trijntje Soldaats’ inmiddels als immaterieel erfgoed aanvaard.

 

De huidige werkgroep stelt zich ten doel om dat immateriële erfgoed “levend” te houden. In de aanloop naar het festival in september 2018 zullen er dan ook verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen worden georganiseerd. Hierbij richt de werkgroep zich niet alleen op de inwoners van Ezinge, het is de bedoeling dat de regio er ook bij wordt betrokken.

 

Om alle plannen te kunnen realiseren zoekt de werkgroep, die in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor inhoud, planning en financiering, nadrukkelijk samenwerking met museum Wierdenland, Productiehuis Spinbarg, verhalenvertellers e.d..Voor de activiteiten voor kinderen, worden ook scholen benaderd.

 

In de planning staan, naast de avond op 17 maart a.s., activiteiten gepland voor mei in museum Wierdenland m.m.v. Guillaume Pool, voor augustus tijdens de kinderspeelweek activiteiten op verschillende locaties en in september van dit jaar een verhalenvertelmiddag voor jong en oud. Deze dag zal in het kader staan van de Open Monumentendag. Daarnaast zal er in november een activiteit zijn rond Sint Pannekoek, compleet met het bakken van deze heerlijkheden.

 

Het zal geen betoog behoeven dat voor een dergelijk project er voldoende middelen moeten komen. Twee leden van de werkgroep houden zich dan ook nadrukkelijk bezig met het werven van fondsen.

 

 

Cookieinstellingen