Breaking: Schokkende snelheden Onderdendamsterweg, hoogste 114 km/u !!!

Foto: WinsumNieuws

Naar aanleiding van een ongeval op 16 november 2016 tussen een fietsster en een personenauto op de kruising Crocuslaan – Onderdendamsterweg – Nieuwstraat verrichtte de verkeersongevallendienst op 30 januari j.l een reconstructie (zie link naar artikel). Daarnaast deed de dienst VerkeersOngevallenAnalyse van de politie een omgevingsonderzoek op de Onderdendamsterweg. Als onderdeel hiervan werd bij het zebrapad gedurende een week een snelheidsmeter opgehangen.

WinsumNieuws-verslaggever Cees van de Meent sprak met de politieman die de metingen heeft uitgevoerd en schrok zich haast een ongeluk.

De cijfers:

– op de Onderdendamsterweg rijdt 60% sneller dan de toegestane 30 kilometer/uur!

21 automobilisten reden harder dan 84 kilometer/uur en zouden bij verbaliserend optreden hun  rijbewijs moeten inleveren!!

– de hoogst gemeten snelheid, gemeten vanaf de spoorwegovergang was 114 kilometer/uur

– de hoogst gemeten snelheid, gemeten naar de spoorwegovergang toe was 94 kilometer/uur

 

Redenen genoemd waarom er wellicht zo schrikbarend veel te snel gereden wordt:

– op de kruispunten zijn nauwelijks werkende, attentieverhogende vlakken aangebracht, de kleurschakering is absoluut niet voldoende.

– verkeer is nog niet gewend aan de heringerichte Onderdendamsterweg.

– het betreft een lang stuk rechte weg zonder as-verspringing of een ander snelheidsvertragende maatregel,

– de Onderdendamsterweg is door de herinrichting te breed geworden.

De  politieman schetste het beeld van een kind of ouder persoon dat op de fiets de kruising wil oversteken en geconfronteerd wordt met een automobilist die met 114 kilometer/per uur komt aanrijden. Zij kunnen die snelheid nooit goed inschatten. “Het is op de Onderdendamsterweg gevaarlijk, met dergelijke snelheden heb je een zeer grote kans op een (dodelijk) ongeval” aldus de politieman.

Bij het “kleine” feestje n.a.v de voltooide herinrichting Onderdendamsterweg (zie hier) op 14 november 2016 sprak waarnemend wethouder verkeer  Harmannus Blok de volgende woorden: “De drukke  Onderdendamsterweg,  stond en staat op gespannen voet met het dorpse karakter en het fietsend en te voet gaand verkeer. De structuur van de weg en veiligheid maakten een grondige aanpak zeer wenselijk, zo niet noodzakelijk.”

WinsumNieuws bracht portefeuillehouder Bert Westerink vrijdagmiddag op de hoogte van de verrichte verkeersanalyse en vroeg hem om een reactie. (zie filmpje)

Reacties

Cookieinstellingen