Initiatiefvoorstel PvdA sociaal inkopen in sociaal domein unaniem aangenomen

Foto: WinsumNieuws
Initiatiefvoorstel PvdA – aanbesteding sociaal domein
Vanavond werd in raadsvergadering het initiatiefvoorstel ‘aanbesteding sociaal domein’ van de Partij van de Arbeid besproken.
De andere partijen waren positief over het initiatief. Ook wethouder Marc Verschuren vindt het een sympathiek voorstel, maar volgens hem is het niet het goede tijdstip.
Verschuren: “De lopende trajecten kun je niet zomaar veranderen. Het betreft hier Europese aanbestedingen en lopende convenanten. E.e.a. gaat pas echt harmoniëren als de herindeling een feit is.”
Het initiatiefvoorstel werd unaniem aangenomen.
Het initiatiefvoorstel:
Al in een veel eerder stadium heeft de PvdA zijn zorgen uitgesproken over de aanbestedingen in het sociale domein. Meerdere keren hebben we de raad en het college geattendeerd op goed opdrachtgeverschap. We deden dat omdat we ons zorgen maakten om de positie van de werknemers in de zorg.
Om uiteenlopende redenen heeft ‘Den Haag’ besloten dat de zorgkosten in de hand moeten worden gehouden en overgedragen moeten worden naar de bestuurslaag die dicht bij de klanten staat, de gemeenten dus. Die overdracht is met een bezuiniging gepaard gegaan. De gemeenten dachten vervolgens: ‘Verdorie, hoe kunnen wij met minder geld onze bewoners nog bedienen?’ Ze toverden een konijn uit de hoge hoed. Er wordt niet op uren geïndiceerd, maar op prestaties, maar wel werden dezelfde prestaties gevraagd als voorheen. Zorgaanbieders krijgen voor die prestaties een bom geld en daar moeten ze het mee doen. De aanbieders stonden vervolgens voor de vraag: ‘Hoe fiksen we dat?’ Zij hebben vervolgens geen andere keuze dan knijpen in hun organisatie. En dan kom je snel uit bij het personeel, waaronder de mensen aan het bed, om die term maar even te gebruiken. Tel daar het hele aanbestedingscircus nog bij op en de organisaties bezwijken niet alleen onder de prestatie druk, maar ook aan de enorme aanbestedingsbureaucratie.
Dat was de aanleiding voor de PvdA om hier toch eens nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Maar we hebben het wel verbreed. We zijn niet blijven hangen in alleen maar goed opdrachtgeverschap. De titel van ons initiatiefvoorstel zegt dat ook al, namelijk ‘Kwalitatief, sociaal en prijsbewust inkopen’. Naast goed werkgeverschap heeft ook de positie van de klant aandacht gekregen. Dat zie je terug in de waarden keuzevrijheid voor de klant, klachtenregeling en betrokkenheid cliëntenraden. Tevens hebben we lokale of regionale aanbieders een plek willen geven en bewonersinitiatieven mogelijk willen maken.
Paar opmerkingen over de reactie van het college:
a. Het had wel een onsje  positiever gekund: ‘Er komt verdorie een initiatief uit je gemeenteraad. Dat komt niet zo vaak voor en je zou dat als college moeten toejuichen’.
b. De opmerking dat 1 juli geen realistische datum is in verband met in gang gezette aanbestedingen begrijpen we. We kunnen ons er in vinden dat dit initiatiefvoorstel benut wordt bij de harmonisatie in het kader van de gemeentelijke herindeling. Wel willen we de belofte van het college dat bij het opstellen van de beleidsregels de in dit voorstel genoemde waarden en uitgangspunten als basis worden genomen. Maar ook willen we de belofte dat we regelmatig door het college op de hoogte worden gehouden van de voortgang. Mocht het college in gebreke blijven dan zullen wij niet schromen om daarover regelmatig raadsvragen stellen.
c. De fractie van de PvdA voelt zich hoeder van de waarde en niet de moeder van de maatregel, op de meer gedetailleerde reacties van het college willen we daarom niet ingaan. Het is aan het college om de beleidsregels op te stellen en deze waarden en uitgangspunten te benutten.  Maar wat je er ook van vindt, de waarden en uitgangspunten en dus de intentie van dit stuk deugen en dat willen we terugzien in de geharmoniseerde beleidsregels.
Tot slot wil ik opmerken dat we dankbaar gebruik hebben gemaakt van een stuk van de van de PvdA Leeuwarden, die met een viertal partijen een soortgelijk stuk in de raad heeft gebracht en is aangenomen. Bij de uitwerking  van dit stuk zijn we niet over één nacht ijs gegaan. We hebben er een werkgever in de zorg bij betrokken, alsmede een actief vakbondslid.
Cookieinstellingen