Besluiten van burgemeester en wethouders van 29 mei 2017

Foto: gemeente Winsum

Wat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten? Lees het in de laatst vastgestelde besluitenlijst.

Verkorte besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winsum d.d. 29 mei 2017.

Aanwezig:

Burgemeester de heer M.A.P. Michels

Secretaris de heer F. Wiertz

Wethouder de heer H. Blok

Wethouder de heer M.M.H. Verschuren

Wethouder de heer B. Westerink

HUISVESTING AMBULANCEZORG GRONINGEN IN VOORMALIGE BRANDWEERKAZERNE BIJ GEMEENTEHUIS IN WINSUM

Het college stemt in met de huisvesting van Ambulancezorg Groningen in de voormalige brandweer-kazerne bij het gemeentehuis in Winsum, conform de opgestelde  huurovereenkomst. Ambulancezorg Groningen liep door ontwikkelingen op de huidige locatie tegen huisvestigingsproblemen aan. Ambulancezorg Groningen heeft daarom gevraagd of zij de leegstaande brandweerstalling bij het gemeentehuis kunnen gebruiken voor de ambulancedienstverlening. De brandweerstalling is een geschikte en beschikbare locatie.

MONITOR SOCIAAL DOMEIN BMWE 1E KWARTAAL 2017

Het college stelt de Monitor Sociaal Domein BMWE 1e kwartaal 2017 vast en biedt dit ter informatie aan de gemeenteraad aan. Met de Monitor Sociaal Domein heeft het college een instrument om de ontwikkelingen op het terrein van Jeugd, Wmo/AWBZ en Participatie adequaat te kunnen volgen. De Monitor schetst de recente ontwikkelingen, geeft aan wat goed gaat in de uitvoering en wat beter kan en bevat de gegevens van de verstrekte voorzieningen, waardoor inzicht ontstaat in de omvang van de verleende zorg.

MANDAAT JEUGD

Het college besluit het nemen van beslissingen Jeugdwet te mandateren. In april 2015 hebben de colleges besloten een medewerker beschikking aan te stellen en te mandateren voor het nemen van beslissingen op grond van de Jeugdwet. Het mandaat had betrekking op het nemen van reguliere beslissingen over individuele voorzieningen. Op grond van de Jeugdwet worden er meer beslissingen genomen. Het college verleent de medewerker beschikkingen daarvoor mandaat. Het mandaat ligt hierdoor laag in de organisatie en er kan snel en efficiënt beslist worden. In de meeste gevallen neemt de medewerker beschikkingen het besluit op grond van advies van een deskundige. Het besluit om op grond van de hardheidsclausule af te wijken van verordening of nadere regels wordt gemandateerd aan de portefeuillehouder jeugd.

AANPASSEN VERORDENING WMO

Het college legt de verordening maatschappelijke ondersteuning BMWE-gemeenten 2017-2 ter besluitvorming voor aan de raad. De Verordening maatschappelijke ondersteuning is in maart 2017 vastgesteld in alle gemeenteraden van de BMWE-gemeenten. De ontwikkelingen rondom de Wmo gaan ontzettend snel. Daarom volgt er nu al een aanpassing van de verordening. De aanpassing komt voort uit een Algemene Maatregel van Bestuur en de samenwerking met centrumgemeente Groningen in het kader van Beschermd Wonen (Centrumregeling beschermd wonen en Maatschappelijke opvang). Het gaat om juridische technische wijzigingen.

INTENTIEVERKLARING ROUTE ARBEID ARBEIDSMARKTREGIO GRONINGEN

Het college neemt kennis van de eindrapportage Route Arbeid Arbeidsmarktregio Groningen en onderschrijft de intentieverklaring Route Arbeid. De aanpak Route Arbeid is specifiek bedoeld voor jongeren met een arbeidsbeperking en in een kwetsbare positie, afkomstig van het Praktijkonderwijs (PrO) en het Voortgezet Speciaal onderwijs (VSO) en alle jongeren die een Entree-opleiding volgen op het MBO. Het doel was om deze doelgroep in beeld te krijgen en een gemeenschappelijke aanpak voor PrO/VSO jongeren te realiseren om de doorstroom van PrO/VSO-scholen naar het werkplein te bevorderen. Eind 2016/begin 2017 is, na een brede consultatie over het vervolg vanaf 2017, geconcludeerd door de arbeidsmarktregio Groningen dat er breed draagvlak is voor borging en continuering van de aanpak Route Arbeid PrO/VSO.

FINANCIERING VAN DE PILOT POH

Het college stemt in met het voortzetten van de pilot Praktijkondersteuning Huisartsen (POH) in 2017 en dit te financieren uit de solidaire middelen voor jeugdhulp van dit jaar. In de provincie Groningen zijn vergevorderde plannen om te starten met de pilot Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG). Deze pilot houdt in dat er ondersteuners jeugd en gezin (beter bekend als praktijk-ondersteuners jeugd) worden ingezet bij zowel Centrum voor Jeugd en Gezin (of basisteam) als huisartsenpraktijk.

ACTUALISATIE BEGROTING UITVOERINGSKOSTEN SOCIAAL DOMEIN

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de actualisatie van de begroting ‘uitvoeringskosten sociaal domein 2017’ met een structurele omvang van € 2.403.740 en een incidenteel bedrag van € 1.023.788 voor 2017 en € 722.360 voor 2018.

Sinds het begin van de decentralisaties is er een inschatting gemaakt van de kosten van de uitvoering. Die inschatting was gebaseerd op de toen beschikbare informatie. Tot en met 2016 waren er deels nieuwe en deels onverwachte ontwikkelingen die een periodieke actualisatie van de begroting nodig maakten en maken.

Verder wordt de raad verzocht om in te stemmen met het in 2017 (opnieuw) beschikbaar stellen van € 45.000 voor het verder vormgeven van de transformatieopdracht en ondersteuning bij verdere doorontwikkelingen in het sociaal domein in relatie tot het programma herindeling.

JAARSTUKKEN 2016 VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING

Het college stelt het jaarprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2017 inclusief het jaarverslag 2016 vast en legt het ter inzage voor de raad. De Wet algemene bepaling omgevingsrecht verplicht het college om handhavingsbeleid op het gebied van omgevingsrecht vast te stellen. In 2015 is er een nieuw integraal VTH beleidsplan 2016-2019 van de BMW-gemeenten gemaakt en vastgesteld. Dit omgevingsbeleid moet jaarlijks worden uitgewerkt in een jaarprogramma waarin wordt aangegeven welke activiteiten het college het komende jaar uit zal gaan voeren. Met dit jaarprogramma zal in het jaar 2017 gewerkt worden.

Cookieinstellingen