Artemis succesvol in Middelstum en Assen

Op hardloper Merwin Dollison staat geen maat. Nadat de Winsumer woensdagavond in Middelstum had gezegevierd, stond hij drie dagen later ook als winnaar op het ereschavot in Assen.

HIPPOLYTUSRUN MIDDELSTUM

Grietje Dijkmans uit Winsum verraste afgelopen woensdagavond in Middelstum vriend en vijand met een keurige derde plaats op de 10 kilometer bij de vrouwen 50. Plaatsgenoot Merwin Dollison boekte zijn derde overwinning in negen dagen. Hij was in Middelstum superieur op de 5 kilometer. De plaatselijke organisatie, de ijsvereniging IJsbaan Middelstum, staat al jaren garant voor een uitstekend georganiseerde Hippolytus Run met keuze uit de afstanden 5 (een ronde) of 10 Kilometer (twee ronden). Prachtig loopweer leverde totaal 222 deelnemers aan de start. Artemis was met negen deelnemers op de 10 kilometer en drie deelnemers op de 5 kilometer goed vertegenwoordigd. Op de hoofdafstand de 10 kilometer bij de vrouwen 50 zorgde Grietje Dijkmans voor een daverende verrassing. Haar tijd van 59.59 minuten was goed voor een keurige derde plaats. Dit betekende haar eerste podiumplaats na 98 wedstrijden vanaf haar lidmaatschap sinds medio 2010.

Grietje (r) op het ereschavot

Haar achterstand op de nummers een en twee in haar leeftijdscategorie bedroeg respectievelijk 6.18 en 2.27 minuten. Ricardo Damminga uit Baflo met een tijd van 39.00 minuten bij de mannen senioren en Ab Slagter uit Uithuizermeeden met een tijd van 43.08 minuten bij de mannen 50 finishten beide op de ondankbare vierde plaats. Voor John Walker uit Uithuizen wachtte een 11e plaats bij de mannen 50 in 46.37 minuten. Marnix van den Brink uit Groningen, Koos Durenkamp uit Winsum, Erwin Vos uit Uithuizen, Bert Vaatstra uit Winsum en Han Korhorn uit Kloosterburen completeerden de Artemis afvaardiging op de 10 kilometer. Hun tijden lagen vlak bij elkaar: Van den Brink: 48.12 minuten (mannen 40:12e); Durenkamp: 48.18 minuten (mannen 60: 7e; Vos: 48.42 minuten (mannen 50:18e); Vaatstra: 48.44 minuten (mannen40:13e) en Korhorn: 49.26 minuten (mannen 50:22e). Op de 5 kilometer stond er geen maat op Merwin Dollison. Hij nam direct na de start de leiding en niemand bleek in staat in zijn buurt te blijven. De Winsumer finishte met grote voorsprong in een zeer snelle tijd van 16.30 minuten. In 2008 noteerde hij eveneens in Middelstum een tijd van 15.37 minuten. Zijn naaste belagers volgden op respectievelijk 1.29 en 2.41 minuten.  Jissy Clevering uit Den Andel noteerde op de 5 kilometer een tijd van 28.08 minuten, goed voor plaats 46. Anke Bijma uit Sauwerd werd 92e en klokte een tijd van 34.18 minuten.  Het startschot en de prijsuitreiking werd verricht door marathonschaatster/wielrenster Danielle Bekkering. Het wedstrijdverslag, het geluid en de verzorging was weer in uitstekende handen van de familie Jan Kooistra.

TT-RUN ASSEN

Merwin Dollison uit Winsum verscheen zaterdagmorgen jl.  aan de start voor één lap, is 4400 meter, op het TT-circuit in Assen. Hij nam direct de leiding en zijn achtervolgers zagen hun achterstand alleen maar groter worden. De Winsumer zegevierde in 14.39 minuten (tempo 18 km/pu). Dit was zijn vierde overwinning in twaalf dagen.

Merwin Dollison op weg naar winst

De achtste editie van de TT-Run was goed voor een recordaantal deelnemers. Een kleine 3500 atleten stonden op het TT-circuit in Assen aan de start voor één, twee of drie ronden over het circuit, waar volgende week de coureurs van de MotoGP weer overheen razen. De voorsprong van Dollison op zijn naaste belagers bedroeg respectievelijk 36 seconden en 1.01 minuten. Zijn kilometertijden waren, 3.16, 3.14, 3.10 en 3.30 minuten. Ongekend snel voor niet alleen noordelijke begrippen. Op de 13,2 kilometer (drie laps) vinden we de plaatsgenoten Anna de Munck, Grietje Dijkmans en Ineke Wolters terug op de posities 50, 51 en 52 bij de vrouwen. Zij klokten een tijd van respectievelijk 1.21.55 uur, 1.21.56 uur en 1.22.00 uur.