Weblog wethouder Westerink: 100 jaar voetbal in Winsum 

Foto: Archief WinsumNieuws

100 jaar voetbal in Winsum


Weblog wethouder Westerink, 21 juni 2017

Deze dagen staan gesprekken in mijn agenda over en met zwembad de Hoge Vier, V.V. Winsum, de hockey- en tennisclub en korfbalvereniging DWA/ARGO. Het is maar een beperkte greep uit alles wat de gemeente Winsum op sportief gebied te bieden heeft. Dat alleen al maakt het maatschappelijk belang van sporten en sportclubs duidelijk.
Sportbeoefening dient: ‘Een gezonde geest in een gezonde geest in een gezond lichaam’, alsdus het gezegde. Dat slaat op de individuele sporter, maar in sociaal opzicht heeft sport ook veel betekenis. Het doorbreekt grenzen, zoals die tussen jong en oud, culturele achtergronden, maatschappelijke status en die tussen man en vrouw.

In dat licht bracht  ‘100 jaar voetbal in Winsum’, dat a.s. zaterdag feestelijk wordt herdacht, ons emancipatie. Want de oprichting van de v.v. Hunsingo in 1917 vond nog plaats in een standenmaatschappij. Het voetbal doorbrak dat.
Jan Publiek organiseerde zichzelf aan het eind van de 19e eeuw in clubs, om te kunnen voetballen. Terwijl sporten in oorsprong was voorbehouden aan mensen die voldoende geld en vrije tijd hadden. Zwemmen ging het voetbal daarin voor. Op veel plaatsen  waaronder Groningen, blijkt dat nog uit de zwemverenigingen bekend onder de naam De Watervrienden (voortkomend uit humanistisch-emancipatoire waarden). Toen de eerste zwembaden opkwamen merkte een Rotterdams burgemeester nog ‘es op, dat het oprichten van een zweminrichting geen overheidstaak was. Dat zag deze hoogwaardigheidsbekleder meer als een aangelegenheid voor de gegoede burgerij. Met andere woorden, lui die heel goed in staat waren hun eigen boontjes te doppen. Kom daar nu ‘es om.

Dhr. Jonkman zou als VVD-raadslid beschouwd kunnen worden als verre nazaat van de politieke vertegenwoordiging van de gegoede burgerij van destijds. Als dat al zo kan worden gesteld, is dat volledig vervaagd. Jonkman geldt in de Winsumer gemeenteraad als meest ferme pleitbezorger van behoud van zwembad De Hoge Vier. Waar iedereen welkom is en komt zwemmen: ongeacht huids- of politieke kleur, getalenteerd (Kromo!) of niet. Wat een welvaart.

Voetbalclubs hebben dat brede nog meer, met hun grote achterban. Want samenspelen in teamverband vergt, meer dan individuele sportbeoefening, acceptatie en dus gelijkwaardigheid. Dat het daarbij her en der regelmatig misgaat, is nooit goed te praten, maar deels verklaarbaar uit de massale betrokkenheid bij voetbal. Ook langs de lijn.

v.v. Winsum staat als grootste sportvereniging in Noord-Groningen dan ook voor permanente uitdagingen. Een hartelijke felicitatie met het jubileum,  laat ik dan ook vergezeld gaan van de even hartelijke wens dat de club zowel sportief als maatschappelijk-sociaal, zijn partijtje nog lang mee mag blazen/spelen.

Cookieinstellingen