Weblog wethouder Westerink, 12-7-2017

Foto: WinsumNieuws

Moeder aarde

Ganzedijk. Die naam doet wellicht een bel rinkelen. Wie weet nog waar ook alweer de klepel hing? Destijds lag dit gehucht achter Finsterwolde, in de al weer lang geherindeelde gemeente Reiderland.

Beleidsmakers van overheid en woningcorporatie wisten maar geen keuze te maken tussen sloop of renovatie van het luttele aantal woningen, bekend als Ganzedijk. Onderwijl sloeg daar de verelendung toe. Op een zekere dag beklom een Reiderlander wethouder een katheder, voor de verlossende woorden “We gaan Ganzedijk teruggeven aan de natuur.” Hij keek er wat zuinig bij….

De actie had het tegengestelde tot gevolg. De bewoners schaarden zich hecht aaneen. Zij verdedigden hun stulpen al betrof het een Gallisch dorp tegenover de Romeinen . Alles en iedereen solidariseerde zich met de bedreigde biotoop. Tot en met het Jeugdjournaal zakte af naar Oost-Groningen en wist overtuigend meelij op te wekken. Al wat aan de natuur werd teruggegeven was de aanzegger van het nieuws. De wethouder moest aftreden en de Ganzedijker woningen opgeknapt.

De klassieke les die niet betracht werd in de bestuurlijke Reiderwolderpolder: ´Een bestuurder die aan iets een eind wil maken, dient secuur te werk te gaan´’.

Het voorval schoot onlangs weer in ’t zin. Bij een schoonmaakactie van attente bewoners van de Torenstraat te Ezinge, bleek de Japanse Duizendknoop ver te zijn opgerukt. Een exoot die in onze flora geen weerstand ondervindt. We zijn inmiddels op het gevaar gewezen en naar nu blijkt, worstelt menige gemeente reeds met dit monstrum. In Amersfoort bijvoorbeeld woekert hij vervaarlijk voort http://ow.ly/kWXH30dzXvP.

Had het opgedoekte Reiderland de beschikking gehad over dit gewas, was het Ganzedijk heel anders vergaan. Eenieder zij dan ook gewaarschuwd: laat uw wethouder openbare ruimte de Japanse Duizendknoop ongehinderd oprukken? Geheid dat het dan een dubbele agenda betreft en bent u op weg richting natuur.

Cookieinstellingen