Weblog wethouder Marc Verschuren, 19 juli 2017

Foto: WinsumNieuws

Vakantie?

Voor de meeste mensen breekt de tijd van de vakantie aan. Een paar  weken(of langer) niet bezig zijn met de dagelijkse verplichtingen op het gebied van school of werk..

Heerlijk, even wat anders doen. Ik associeer vakantie vooral met lezen. Genieten van een spannend boek of me begraven in een biografie of een historische roman. Daar heb ik dan eindelijk lekker de tijd voor. Ik kan me een zomer zonder ontspannend lezen niet voorstellen.

Daar moest ik een paar weken geleden in Assen aan denken. Ik was op een bijeenkomst over lezen en schrijven. Daar werd door enkele gemeenten verteld dat 17 tot 19% van hun inwoners laaggeletterd is. Dat betekent dat ze eigenlijk niet begrijpend kunnen lezen en heel veel moeite met schrijven hebben. In de gemeente Winsum ligt dit percentage tussen de 9 en 11%. Voor zo’n 10% van onze inwoners is lezen dus zeker geen ontspannen bezigheid. Lezen is voor hen een probleem. En het erkennen dat het een probleem is-  en er iets aan doen – is vaak een taboe. En dat in een samenleving waar geschreven taal steeds belangrijker wordt.

Vroeger kon je nog heel veel dingen persoonlijk aan een balie regelen, bijvoorbeeld bij een bank, energiebedrijf, gemeente of een reisbureau. Nu moet je voor bijna alles een elektronisch formulier invullen of een mailtje verzenden. Lekker ontspannen een boek lezen is er niet bij, maar ook het deelnemen aan de samenleving wordt moeilijker.

Om hier aandacht aan te besteden wordt er jaarlijks de Nationale Week van de Alfabetisering georganiseerd. Dit jaar doet ook Winsum hier aan mee. In de Blauwe Schuit en de bibliotheek Winsum worden in de week van 4 t/m 8 september tal van activiteiten georganiseerd. Ook is er in Winsum al een hele tijd een taalcafé van Humanitas actief waar in een ontspannen sfeer met elkaar geoefend kan worden. In november willen we ook starten met een taalhuis in Winsum. Het taalhuis werkt met taalcoaches die mensen gestructureerd kunnen helpen met beter lezen en schrijven. Meer informatie over deze activiteiten zal in de komende periode verschijnen.

Ik hoop dat meer mensen in Winsum taalvaardig worden. In eerste instantie om goed mee te kunnen doen in de samenleving en zelfstandig belangrijke administratieve zaken kunnen regelen. Maar zeker ook om de (klein) kinderen eens met school te helpen of, net als ik, met een goed boek de vakantie in te gaan. Prettige vakantie allemaal.

Cookieinstellingen