Dominicaanse monniken uit Zwolle op bezoek in Winsum

Zondag, 6 augustus 2017, kreeg Winsum na méér dan 400 jaar ‘eerwaardig’ bezoek. Een 21-tal Dominicaner monniken en overige bewoners van het klooster te Zwolle kwamen tijdens een jaarlijkse excursie naar Winsum, waar in de Middeleeuwen gedurende meer dan 300 jaar (tussen de jaren 1276 en 1585) in de Molenstraat ook een Dominicanenklooster gevestigd was.

Het gezelschap bestond grotendeels uit leken-broeders en zusters. Een tweetal broeders waren gekleed in het habijt, wit met zwart, kenmerkend voor de dominicaner-orde.

Het bezoek van de Zwolse Dominicanen aan Winsum viel samen met de jaarlijkse feestdag van Dominicus (de) Guzman (1170-1221), stichter van de kloosterorde van de Dominicanen, die vorig jaar haar 800-jarig bestaan vierde. Tijdens het bezoek verzorgde de Historische Vereniging Winsum-Obergum een lezing over en wandeling langs de schaarse herinneringen van het Winsumse Catharinaklooster.

Aan het eind van de middag, om 17 uur, sloten de Zwolse kloosterlingen hun bezoek aan het dorp af met een gezamenlijke, voor iedereen toegankelijke vesperviering in de Obergumer St. Nicolaaskerk.

Helaas bezochten slechts een twaalftal personen de vesperdienst.

 

Cookieinstellingen