Garnwerd pakt uit: dorp wil multi-functioneel gebouw

Foto: WinsumNieuws

Als ze in Garnwerd uitpakken, dan doen ze dat ook fors. De Stichting Nieuwe Akkers Garnwerd heeft een plan van 1,5 miljoen op tafel gelegd voor een multi-functioneel centrum voor het Reitdiep Dorp waarin de basisschool De Kromme Akkers is opgenomen.

De basisschool van Garnwerd werd enkele jaren geleden met sluiting bedreigd. De openbare onderwijskoepel Lauwers & Eems in Warffum zag weinig brood meer in een aantal kleine scholen. Het dorp slaagde erin de school toch overeind te houden en is daarna aan het werk gegaan om de levensvatbaarheid van de school te versterken.

De Stichting Nieuwe Akkers (bestaande uit dorpsbewoners en personeel van de basisschool) zette het Drachtster ingenieursbureauW2N Engineers aan het werk om een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van een dorpscentrum dat onderdak biedt aan de basisschool, voor-en naschooolse opvang, groeps- en verenigingsactiviteiten en huisvesting voor startende ondernemers.

Dit resulteerde in twee varianten. Nieuwbouw zou een bedrag van 1,5 euro miljoen kosten. Wanneer het gebouw van de huidige school zou worden gerenoveerd en uitgebreid, zou het project op 1,3 miljoen uitkomen. In beide varianten wordt gestreefd naar een energie zuinig gebouw, middels aardwarmte en zonnepanelen.

De stichting heeft het plan reeds aan het schoolbestuur Lauwers & Eems en de gemeentebesturen van Winsum en Zuidhorn overlegd. Het gebied onder het Reitdiep zal bij de gemeentelijke herindeling overgaan van Winsum naar Zuidhorn. Voor plaatsen als Winsum, Baflo, Leens, Uithuizen, Eenrum zijn op dit moment zeer vergevorderde plannen of plannen in uitvoering voor dergelijke multi-functionele centra rond basisscholen.

Cookieinstellingen