Breek: Gerke Kersaan wil terug in de gemeenteraad

Foto: Archief WinsumNieuws

Na het opstappen van Jaap Hoekzema komt, volgens welingelichte bronnen, GemeenteBelangen met een totaal ongeloofwaardige zet op het politieke schaakspel, de naam: Gerke Kersaan!

Fractieleider

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 werd de heer Kersaan fractieleider van GemeenteBelangen Winsum. De fractie van GemeenteBelangen maakte er een zooitje van. De burgemeester reikte meer bloemen uit aan vertrekkende en komende raadsleden van GemeenteBelangen dan aan 100-jarigen binnen de gemeente.

Ontslag

Op 25 april 2016 was de maat vol voor fractieleider Kersaan, hij bood zijn ontslag aan als raadslid. De redenen bleven onduidelijk. Gerke Kersaan reageerde destijds niet anders dan: “Omdat ik er even volledig door heen zit vanwege alle gebeurtenissen de afgelopen periode…..”

Lachertje

De puinhoop bij GemeenteBelangen deed het aanzien van de politiek in Winsum absoluut geen goed. De pers deed gretig verslag van de voortdurende soap en politiek Winsum werd een lachertje.

Opzeggen vertrouwen

Op 13 mei 2016 vonden de coalitiegenoten van GemeenteBelangen het genoeg, ze zegden het vertrouwen in GemeenteBelangen op.

“De ontwikkelingen van de laatste weken binnen Gemeentebelangen en de voortdurende onzekerheid rondom de toekomst van deze fractie, zijn aanleiding voor de coalitiepartijen ChristenUnie, GroenLinks en D66 om het vertrouwen op te zeggen in Gemeentebelangen als coalitiegenoot.”

Nieuwe coalitie

Wethouders Blok (ChristenUnie) en Verschuren (GroenLinks) vonden in het CDA en de VVD nieuwe coalitiegenoten en de Partij van de Arbeid tekende een afsprakendocument. Deze partijen gingen samen aan de slag. GemeenteBelangen schikte zich knarsetandend in haar lot en moest diverse keren in de gemeenteraad aanhoren dat ze zichzelf totaal ongeloofwaardig hadden gemaakt.

Weidevogels

Op 6 juni 2017 vroeg fractieleider Jaap Hoekzema aandacht voor de weidevogels, dit gerelateerd aan de autocrosswedstrijden op een terrein aan de Winsumerstraatweg. Enkele partijen geloofden de reden van de vragen (weidevogels) niet en na de gemeenteraadsvergadering van destijds, bij het afsluitende hapje en drankje, gonsde er een naam rond: ‘Gerke Kersaan’. De vragen en inbreng van Hoekzema zouden zijn ingegeven door voormalig fractieleider Gerke Kersaan, die aan de Garnwerderweg dichtbij de crossbaan woont. De dagen volgend op die raadsvergadering werd er op social media veel over ‘GerkeBelangen’ in plaats van Gemeentebelastingen geschreven.

Slecht voor politiek aanzien

Dat deze Gerke Kersaan nu wil terugkeren als raadslid doet de politiek in Winsum waarschijnlijk geen goed. Er moeten nog moeilijke dossiers afgehandeld worden, o.a. sportgebied WinsumWest en ook bij dat dossier valt de naam van de heer Kersaan vaak op social media, hij zou één van de bezwaarmakers zijn tegen ontsluiting aan de Garnwerderweg.

Hoorzitting autocross

Op 6 juni 2017 vond er een hoorzitting intergemeentelijke bezwaarschriften plaats inzake de autocross bij de Winsumermeeden te Winsum. De heer Kersaan was op dat moment nog één van de bezwaarmakers. Na een bericht/column op WinsumNieuws over de hoorzitting is de heer Kersaan, volgens zijn eigen zeggen, meerdere malen bedreigd en is hij een keer van de fiets getrokken.

Het siert de heer Kersaan dat hij iets voor zijn gemeente wil doen, maar of hij nog voldoende geloofwaardig is als raadslid valt te betwijfelen. Dat GemeenteBelangen voor de zoveelste keer de politiek van Winsum tot lachertje maakt is onbegrijpelijk en slecht voor het aanzien van Winsum en de politiek, hoe goed de intenties van Kersaan en GemeenteBelangen ook mogen zijn. Wettelijk gezien kan Kersaan de zetel opeisen.  Op 13 februari 2014  zag de kandidatenlijst van Gemeentebelangen Winsum er als volgt uit: Jaap Hoekzema (weg) 2. Gerke Kersaan (weg) 3. Piet Wieringa (weg) 4. Anita van Bolhuis (weg) 5. Linda Bandsma (weg) 6. Arie Molenhuis (weg) 7. Ineke Wolters 8. Gerrit Groen 9. Theo Mol 10. Alje van Bolhuis 11. Henk Wolters 12.

Kieswet

De kieswet schrijft voor dat voor vervulling van vacatures de kandidaten in de oorspronkelijke volgorde van de kieslijst aanspraak kunnen maken op de zetel.

Procedure

Formeel moet de voorzitter van het centraal stembureau, burgemeester Michels, de kandidatenlijst dus bij langs gaan, te beginnen bij nummer 1, Jaap Hoekzema. Als Hoekzema afziet van zijn zetel dan komt de voorzitter uit bij de eerstvolgende op de lijst 2. Gerke Kersaan.

 

Cookieinstellingen