33 nieuwkomers staan achter normen en waarden

33 NIEUWKOMERS IN BMWE-GEMEENTEN ONDERTEKENEN PARTICIPATIEVERKLARING
Op donderdag 14 september jl. hebben 33 nieuwkomers in de BMWE-gemeenten de Participatieverklaring ondertekend. De ondertekening vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Blauwe Schuit in Winsum. Het gaat om  mensen die onlangs een verblijfsvergunning hebben gekregen en in de gemeente Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond zijn komen wonen. De ondertekening was ter afsluiting van het participatie-verklaringstraject, dat de deelnemers hebben gevolgd.
Wethouder Jan-Willem van de Kolk was namens het bestuur van de BMWE-gemeenten bij deze ondertekening aanwezig. Ook Marc Verschuren, wethouder van gemeente Winsum was van de partij.
Van de Kolk vond het bijzonder dat hij het woord mocht voeren in de gemeente Winsum, maar gezien de aankomende herindeling keek eigenlijk geen van de aanwezigen er vreemd van op. De wethouder had in Bedum een aantal cursussen bijgewoond en was blij dat alle cursisten, ook die uit Bedum, de verklaring wilden ondertekenen.
Van de Kolk:”De participatieverklaring is nieuw. De Nederlandse regering vindt het belangrijk dat jullie de kernwaarden kennen en delen. Er zijn grote spanningen, ook in Nederland. De emoties lopen soms hoog op, vooral als er weer iets ergs gebeurd is in Europa. Daar kunnen we met z’n allen wat aan doen en door deze verklaring te ondertekenen geven jullie aan dat ook te willen, want participeren is meedoen. We willen graag dat iedereen mee doet. Het traject om Nederlander te worden is lang en moeilijk, probeer in ieder geval mee te doen. Meedoen met elkaar, bij een vereniging, met de buurt. Probeer je geluk te halen uit meedoen, dat is misschien wel de belangrijkste stap.”
Nederlandse normen en waarden
Tijdens een traject van tien bijeenkomsten hebben de nieuwkomers kennisgemaakt met de Nederlandse normen en (kern) waarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Ook hebben zij voorlichting gekregen over gezondheid, politiek, minimabeleid en vrijwilligers-werk. Met het ondertekenen van de verklaring geven de deelnemers aan kennis te hebben genomen van Nederlandse waarden en normen en verklaren zij een actieve bijdrage te zullen leveren aan de Nederlandse samenleving.
Positieve ervaringen
De partijen MJD en Vluchtelingenwerk hebben het participatieverklaringstraject aangeboden aan de nieuwkomers. MJD deed dit voor de gemeenten Bedum en Eemsmond en Vluchtelingenwerk voor de gemeenten Winsum en De Marne.
Tineke Baron van MJD vertelde dat er veel discussie was geweest over de verklaring. Waarom zouden nieuwkomers moeten verklaren dat ze de normen en waarden van Nederland willen naleven en de autochtonen niet.
Tineke:”Na de discussie was men van mening dat de autochtoon het vanaf de jonge jeugd allemaal wel mee krijgt en dat sommige zaken voor de nieuwkomers niet zo vanzelfsprekend zijn.
De cursus wordt in het Arabisch gegeven. Het zijn tien bijeenkomsten, de helft theoretisch, de andere helft gericht op de praktijk, bijvoorbeeld over vrijwilligerswerk. Vanaf 1 oktober is de cursus verplicht. De cursisten hier hebben dus een kleine voorsprong genomen, een soort deelcertificaat van de inburgeringscursus.
De nieuwkomers die in de BMWE-gemeenten tot nu toe hebben deelgenomen, zijn erg positief over het traject en geven aan dat het erg leerzaam is geweest.
De ondertekening van de verklaring is maar een kleine stap naar het Nederlanderschap, maar voor bijna iedere ondertekenaar gold vanmiddag: spanning op het gezicht voor het zetten van de handtekening, zichtbare blijdschap na ondertekening en dankbaarheid bij het ontvangen van het certificaat en een mooie rode roos.
  
  
Als de cursisten de normen en waarden tot zich hebben genomen is er natuurlijk altijd wel een Nederlander die het belangrijk vindt om ze te leren dat het ook nationale sport is om op z’n tijd regeltjes aan de laars te lappen. Dat leer je namelijk niet op een cursus, maar bijvoorbeeld bij het peukje roken.

Oh ja, het feestgedeelte bestond uit een gezellig samenzijn en een tafel vol heerlijke lekkernijen.

Meer foto’s in de fotoreeks boven het artikel.

Cookieinstellingen