vv Winsum na rust overrompeld door vv Gorecht

Marcel Pannekoek

Bijna niemand zal vorige week zaterdag hebben gedacht dat er vanmiddag op een zonovergoten sportpark aan de Schouwerzijlsterweg gevoetbald zou worden. Dat er dan ook nog door de mannen zo’n mooie wedstrijd op de prima bespeelbare grasmat werd gelegd betekende dubbel genieten.

De wedstrijd eindigde, na een ruststand van 2 – 0 voor Winsum, in een 5 – 3 overwinning voor de gasten uit Haren.
Eerste helft
Direct na het eerste fluitsignaal van de goed leidende G. Gils werd duidelijk dat Gorecht met snode plannen naar Winsum was afgereisd. De strijd speelde zich hoofdzakelijk op het middenveld af, de Harenaren combineerden iets gemakkelijker, maar kregen geen overwicht op de hardwerkende Winsumers.
In de 22ste minuut dreigde het eerste echte gevaar voor het Winsum doel, maar doelman Bouwman plukte de bal stijlvol boven de hoofden weg. In de 26ste minuut viel Winsum over de rechterkant aan. De bal leek over de achterlijn te gaan, maar de hardwerkende Rick Schaaphok zag er toch heil in. Doelman Bouwkamp ging de strijd met Schaaphok nogal onbesuisd aan en maakte een domme overtreding. Schaaphok tegen de vlakte, bal op de stip.
Marcel Pannekoek wist wel raad met het buitenkansje en scoorde beheerst 1 – 0.
Gorecht was na de achterstand duidelijk van slag. In een poging om de buitenaanvallers te bereiken ging de bal binnen een paar minuten bij vier crosspasses ver over de zijlijn.
In de 39ste minuut was het smullen geblazen. Rogier Krohne verschalkte, aan de rechterkant, met een prachtige schijnbeweging twee verdedigers van Gorecht en gaf de bal snoeihard voor. De jeugdige Tim Hoff was met een prima loopactie op tijd bij de tweede paal over de doellijn te glijden, een geweldig doelpunt!
Tim Hoff
Zo gingen de Winsumers met een ietwat fortuinlijke voorsprong van 2 – 0 naar de kleedkamer.
Tweede helft
Gorecht liet gelijk bij het begin van de tweede helft zien dat ze zich niet bij een nederlaag wilde neerleggen. De 4 – 3 – 3 opstelling werd veranderd in 4 – 4 – 2 en dat pakte voor de gasten heel goed uit.
Bij een scrummage in het doelgebied van Winsum buitelde een aanvaller van Gorecht over de grasmat. Scheidsrechter Gils liet doorspelen. Winsum kon de bal niet goed weg krijgen, Gorecht veroverde de bal en het was Robin Zuidema die in de 47ste minuut met een fraai afstandsschot de bal achter keeper Bouwman pegelde, 2 – 1.
Nog geen drie minuten later werd het gelijk. Roy Streppel probeerde bij de zijlijn de bal weg te werken, maar de poging eindigde in de voeten van Jos Lamain. Lamain vond de ruimte voor een schot en schoot de bal, buiten het bereik van Bouwman, in de linkerbovenhoek, 2 – 2.
Het duurde tot de 60ste minuut voor zich weer een kans aandiende voor de ploeg van Bert Vos. Na een discutabele handsbal gaf Gils hen een vrije trap. Nick Janzen trapte de bal wat knullig uitziend voor het Winsumse doel. Iedereen miste het ronde ding en het leek voorlangs te gaan. Thijs Hekman reageerde eigenlijk als enige en zorgde voor het derde doelpunt van zijn team, 2 – 3.
In de 62ste minuut was het alweer raak. Een uittrap van doelman Bouwkamp bereikte de watervlugge Robin Zuidema, die met een aantal schijnbewegingen de centrale verdedigers van Winsum van zich afschudde om vervolgens de bal beheerst achter keeper Bouwman te schieten, 2 – 4.
In de 66ste minuut was het de thuisploeg die scoorde. Een kort genomen corner werd door Thomas Kauw voor het doel getrapt. De bal bleef in het doelgebied hangen. Maikel Hoormann, net ingevallen voor Flavio Fatima, was het gretigst en kon de bal tegen de touwen jagen, 3 – 4.
Rond de 70ste minuut kreeg Winsum drie corners achter elkaar. De laatste van de drie gaf nog de beste kans, maar Rick Schaaphok kreeg de bal niet goed op het hoofd en kopte naast. Na een voorzet van diezelfde Schaaphok kreeg Hoormann nog een behoorlijke kopkans, maar zijn poging eindigde in de handen van keeper Bouwkamp.
In de 84ste minuut ging de wedstrijd op slot. Robin Zuidema kreeg het weer een keer op de heupen, slalomde door de Winsumse verdediging en kon alleen gestopt worden middels een overtreding, strafschop! Thijs Hekman nam de toegekende penalty onberispelijk en bracht daarmee de eindstand op het scorebord, 3 – 5.
Winsum probeerde in de resterende minuten nog wel iets terug te doen, maar kreeg geen grote kansen op een beter resultaat.
In de 89ste minuut reageerde scheidsrechter Gils wat overdreven bij wat rollebollen tussen Hans Zwakenberg en Bob Poorta.
Zwakenberg kreeg gelijk rood en omdat Poorta zijn tweede gele kaart kreeg, kon ook hij de biezen pakken. Totaal onnodig gedoe in een verder sportieve wedstrijd.