Truida Bakker wint Open Meister Kampioenschap petanque

Afgelopen zaterdag werd er op de banen van HPC (Hefsthuister Petanque Club) te Uithuizermeeden om het Open Meister Kampioenschap gespeeld.

Petanque? Dat noem je toch jeu de boules?

Secretaris Anko Sterenberg legt uit: “Petanque is de wedstrijdvorm van jeu de boules. Wat je op vakantie gezellig op de camping speelt is dus jeu de boules en als je, zoals hier vandaag een toernooi speelt, speel je petanque.”

Vz. De Vries en secr. Sterenberg

Er waren afgelopen zaterdag 32 deelnemers uit verschillende plaatsen uit Groningen. Natuurlijk uit Uithuizermeeden, maar ook uit Woldendorp, Groningen en Ten Post. Het niveau was erg hoog, maar het ging er ook gezellig aan toe op het prachtige complex aan de Kleine Hadderstraat 15.

Eén keer in de drie jaar, wanneer de Eemsmondweek wordt gehouden, wordt er gespeeld om de Eemsmondbokaal. De andere twee jaar vindt het Open kampioenschap plaats.

Anko Sterenberg zit achter een tafeltje in het gezellige clubhuis, hij houdt de standen bij naar aanleiding van de wedstrijdkaartjes die de deelnemers inleveren. “Ieder levert zijn eigen kaartje in” zegt hij tegen een speler die het kaartje van een ander wil inleveren “Orde moet er zijn, anders wordt het een puinhoop.”

Wedstrijdkaart
Teller

Voor de ramen van het clubhuis staan geraniums, maar er zit niemand spreekwoordelijk achter, iedereen heeft wel iets te doen.  Wel zit er regelmatig iemand achter de deuren met opschriften ‘Manlu’ en ‘Vrauwlu’.

Vrauwlu en manlu

 

Geraniums achter de ramen

 

Erelid en mede-oprichter Jan Zuidema

Een krasse knar wordt opgetrommeld, de heer Jan Zuidema. Zuidema is mede-oprichter van de club en met zijn 92 jaar nog steeds een meer dan verdienstelijk petanque-speler. Zuidema verhaalt over het tot stand komen van de club en het clubgebouw, een voormalig schoolgebouwtje uit Uithuizen. De heer Zuidema heeft prachtige verhalen en heeft, voor hij aan een heerlijk kopje verse groentesoep begint, een wijze les om zaken voor elkaar te krijgen en vief te blijven: “Het is een kwestie van willen.”

Voorzitter Jan de Vries staat tevreden naar het spelverloop te kijken. Ondanks dat het gaat om het Open Meister Kampioenschap is het gezellig op de banen. Het meten, welke bal het dichts bij de but ligt, gaat eerst op het zicht, daarna met de schoenen en als er dan nog geen consensus is bereikt, komt het meetlint er aan te pas.

De winnaars

Het was een goed toernooi, dat werd gewonnen door Truida Bakker uit Usquert 4 winst 32+, voor Jan de vries HPC 4 winst 28+. Derde werd ook een dame, Betsy Post uit Usquert 4 winst 24+

Wilt u ook petanque gaan beoefenen of meer weten over de Hefshuizen Petanque Club kijk dan op de site https://hpc-hefshuizen.nl Meer foto’s van het Kampioenschap in de fotoserie boven het artikel.

Volledige uitslag:

Uitslagen Open Meister 2017.

  1. Truida Bakker Usquert 4 winst 32+
  2. Jan de vries HPC 4 winst 28+
  3. Betsy Post Usquert 4winst 24+
  4. Arie Mos HPC 4 winst 15+
  5. Jitse Betten Près Le But 3 winst            26+
  6. Thies Balkema Ten Post 3 winst 13+
  7. Ria Keevel HPC 3 winst 7+
  8. Lientje Zwerver Usquert 3 winst 5+
  9. Cor Timmer HPC 2 winst            14+
  10. Dora Huisman Ten Post 2 winst            13+
  11. Tini de Haan Usquert 2 winst            10+
  12. Ida Groenendal HPC 2 winst 9+
  13. Attie Balkema Ten Post 2 winst            7+
  14. Jeanette Gorter Près Le But 2 winst 2+
  15. Harm van Weerden Usquert 2 winst 0/0
  16. Ties Slagter HPC 2 winst            1-
  17. Jan Sleeboom HPC 2 winst 1-
  18. Neeltje v/d Berg Près Le but 2 winst 2-
  19. Wolter Stratingh Ten Post 2 winst 4-
  20. Titia Hendriks Près Le but 2 winst 8-
  21. Ben Gorter Près Le But 2 winst 11-
  22. Doede Rijploeg Uith’meeden 2 winst 18-
  23. Ina Dost HPC 1 winst 7+
  24. Esdert Boerema HPC 1 winst 9-
  25. Lucas Zuidema Woldendorp 1 winst 12-
  26. Tiemen Hekkema Usquert 1 winst 15-
  27. Wim Veenstra HPC 1 winst 16-
  28. Hilda Brouwer Usquert 1 winst 17-
  29. Menna stegmeijer Woldendorp 1 winst 21-
  30. Cas Looman Près Le but 1 winst            22-
  31. Henny Hekkema Usquert 0 winst 24-
  32. Jan van Dongen HPC 0 winst 30-

Cookieinstellingen