Haan 096696: Goed met 92 punten

Keurmeester Elze Zwama uit Doezem vat de haan, een Groninger meeuw,  vakkundig bij de kladden en begint te prevelen: ‘Type zeer goed…geen vleugelstaart, beschadigde staart…’ We zijn op de tentoonstelling en keuring van hoenders en konijnen van de Winsumer fokkersvereniging ‘Streven naar beter’ in de hal van de Welkoop in Winsum.

‘Áls keurmeester bekijk je zo’n dier van kop tot teen,’ legt hij uit. ‘Letterlijk begin ik bij de kop en eindig bij de tenen.’ Geroutineerd werkt hij de keuring van de haan af. De kleur is zeer goed, de zwarte staart is zeer goed. Haan 096696 krijgt het eindoordeel: ‘G, goed. Staart niet helemaal goed evenals de ogen. 92 punten.’ Kor Blok uit Klein Wetsinge, voorzitter van de organiserende vereniging, noteert de bevindingen van de keurmeester op een kaartje.

‘In totaal kan een beest 96 punten halen. Dan heb je met een uitmuntend, perfect dier te maken. Een nul geef ik bij bijvoorbeeld een kromme teen, dat is een heel grote fout,’ legt de keurder in de witte jas met het logo van de bond Kleindier Liefhebberij Nederland KLN op zijn borst. De hal is goed gevuld. Met name met het gekraai van hanen die zich wel manifesteren. De keurmeesters zijn ook bezig met de konijnen.

Tijgertje, debutant op de tentoonstelling

Helga Habbing staat bij de kooien met haar inzendingen: rex dwergkonijnen. Konijntjes beter gezegd. Ze wijst op Tijgertje, van het ras koningsmantel, een niet erkende rex. ‘Tijgertje is vorig jaar bij de keuring op de Groene School in Winsum eerste geworden. Maar dat was geen officiële keuring. Hij heeft de kleur van een tijger en dat mag niet. Dat is een niet erkende kleur en ik denk dat hij geen kans maakt. Maar goed, hij is de eerste keer nu op een officiële keuring.’ Helga heeft al 20 jaar konijnen. ‘Nu wil ik iets méér, naar de tentoonstelling ermee,’ zegt ze. Ze heeft op dit moment 15 konijnen. Vorig jaar 50,’ zegt ze lachend.

De secretaris van Streven naar beter, Jaap Meijer uit den Andel, is tevreden over de tentoonstelling. ‘We bestaan zestig jaar en we staan er financieel goed voor en we hebben goede jaarlijkse tentoonstelling. Vroeger waren er natuurlijk veel meer hobbyïsten. Je had een club in Winsum, Uithuizermeeden, Appingedam. Clubs in Oldehoven en Uithuizermeeden zijn verdwenen. Leden vergrijzen en de jonge aanwas blijft wel wat achter. Op dit moment hebben vier jeugdleden ingezonden voor de tentoonstelling. Vaak gaat zo’n hobby van vader op zoon. We hopen natuurlijk dat deze jongeren actief blijven.’

De secretaris is Welkoop aan het Aanleg zeer erkentelijk voor de gastvrijheid: ‘Je moet een geschikte locatie hebben voor zo’n tentoonstelling en dat is vaak een probleem.’ Zelf heeft hij konijnen van het ras Hollanders ingestuurd. Of het wat wordt? ‘Ligt aan de keurmeester, hoor.’ Even verder op is een keurder bezig met hazen. Prachtige dieren om van dichtbij te zien, zo zie je ze nooit, in het echt.

Tekst: Berto Merx. Foto’s Auwert Postmus

Cookieinstellingen