Winsumer wethouders op aardwarmte-excursie

Foto: WinsumNieuws

Op uitnodiging van Anders-Verwarmen B.V. namen de wethouders Blok en Westerink vandaag deel aan een oriënterende excursie. Daarbij zullen zij enkele bedrijven bezoeken die aardwarmtekorven toepassen. Tijdens de excursie bezochten de wethouders onder meer  Resort Zuid Drenthe (Erica). Het programma werd afgesloten bij biologische Welkomstboerderij Onstaheerd, Singelweg 2 te Sauwerd, waar het gezelschap uitleg kreeg over de waterpomp waarmee het bedrijf warm grondwater uit de bodem haalt. Onder het gezelschap was ook de uitvinder van het aardwarmtesysteem, de heer Franz Graf van BetaTherm uit Wangen (Dts).

De waterpomp bij Onstaheerd

 

Op de foto geeft de heer Robert Poelman van Anders – Verwarmen uit Hoogezand uitleg over de warmtevoorziening.

De gemeente Winsum werkt als enige Groningse gemeente naast de stad Groningen, aan een nieuwbouwwijk zonder gasaansluiting. Alles over deze woonwijk in wording is te lezen op www.woneninmunster.nl.

 

Het motief voor bouwen zonder gasaansluiting is de gewenste overgang van eindige en vervuilende energiebronnen (aardgas; steenkool) naar duurzame alternatieven. De keuzes daarbij zijn in deze fase van de overgang nog wijdlopig. Een interessant alternatief dat het college van burgemeester en wethouders in overweging heeft is het systeem van aardwarmtekorven. Dat vindt in Duitsland al ruim tien jaar toepassingen, ook in woningbouw. In Nederland is dat minder het geval. De firma Anders-Verwarmen BV uit Hoogezand importeert het systeem, en past dit met name toe in bedrijfsgebouwen.

 

Naast de gemeente Winsum zijn ook woningstichting Wierden & Borgen en de andere ontwikkelpartijen die in de woonwijk Munster kavels gaan aanbieden voor de excursie uitgenodigd.

Reacties