Sanering Machinefabriek Roodeschool kreeg zware kritiek GemeenteBelangen

Foto: google streetview

Er was een schorsing van de vergadering voor nodig om GemeenteBelangen Eemsmond stoom te laten afblazen. Uiteindelijk ging de coalitie-partij akkoord met de aankoop van de Machinefabriek in Roodeschool en die af te breken, de grond te saneren en gereed maken voor nieuwbouw in het dorp.

Het voorstel zag er eenvoudig uit. De gemeente Eemsmond was het eerder gelukt om het landbouwmechanisatiebedrijf Oosterhof te laten verhuizen. Het zou mooi zijn als het aangrenzend perceel van de Machinefabriek aan de Van Speykstraat zou worden aangekocht. Na sanering zouden er extra kavels vrijkomen voor goedkope woningbouw. Een ‘rotte kies’ zou uit het dorp worden verwijderd en de leefbaarheid bevorderd.

De operatie moet 332 duizend euro kosten. De raad van de gemeente Eemsmond zou een bedrag van 53 duizend beschikbaar moeten stellen. Het resterende bedrag zou door subsidies van de provincie Groningen en het fonds Nationaal Coördinator Groningen – zeg maar: aardgassubsidiegeld – moeten worden opgebracht. Er zit druk op de ketel: de subsidie moest voor 1 oktober aangevraagd zijn en is nog niet toegekend.

De locatie van de Machinefabriek aan de Van Spykstraat

Eltjo Dijkhuis van GemeenteBelangen  zette geïrriteerd de boel op scherp. ‘Waarom deze haast? Als de gemeente bedrijven uit de dorpen wil verplaatsen, dan zijn er nog wel andere kwesties. Kazemier in Usquert, een opslagbedrijf in Zandeweer, in een ander dorp is er ook nog een. Krijgen we een epidemie van dergelijke acties? Ik wil graag ruim van te voren zicht krijgen op wat voor plannen de gemeente heeft. Er moet een lijst met dergelijke plannen komen.’ Lammert Westerhuis (VVD) vroeg zich af: ‘Dit voorstel gaat uit van een kavelprijs voor de te bouwen woningen van 12.500 euro voor 600 vierkante meter. Is dit normaal of zit er subsidie op?’ Peter op ’t Holt (D66) hekelde het feit dat het voorstel weinig onderbouwing heeft en maakte zich vooral zorgen over wat er financieel gebeurt als de subsidies niet toegekend worden.

Wethouder Harrie Sienot legde uit dat de verplaatsing van Oosterhof en de opkoop van de machinefabriek met elkaar verweven raakten: ‘Nadat Oosterhof was afgerond deed zich de mogelijkheid voor om het terrein voor nieuwbouw uit te breiden met de Machinefabriek zodat er kavels extra beschikbaar zouden komen. Er was haast bij omdat de subsidieaanvraag voor 1 oktober de deur uit moest. Ik ben van mening dat de leefbaarheid van Roodeschool hiermee bevorderd wordt.’ Hij hield de raad voor dat het in dit geval om maatwerk gaat. ‘Als de subsidie niet komt, gaat het niet door.’

Ís er wel vraag naar bouwkavels in Roodeschool,’ interrumpeerde de weinig overtuigde Dijkhuis hem. ‘Ja, er is behoefte aan bouwgrond in het goedkopere segment, dat hebben we zorgvuldig bekeken,’ zei de wethouder. Hij weigerde om de raad een lijst van dergelijke toekomstige projecten te verstrekken: ‘Dat werkt niet goed op onderhandelingen.’

GemeenteBelangen in conclaaf tijdens de schorsing

Dijkhuis was hier niet tevreden mee en vroeg schorsing van de vergadering. GemeenteBelangen kwam daarna met een eisen-pakket. Dijkhuis: Je wilt bij deze gelegenheid slingers ophangen en champagne ontkurken voor Roodeschool. Als de wethouder toezegt dat we in het vervolg eerder en beter geïnformeerd worden en dat we inzage krijgen in wat er nog meer aan dergelijke gevallen in de pijplijn zitten, kunnen we uiteindelijk wel akkoord gaan.’ Sienot zei daarop dat het hier om een uitzonderlijk geval gaat vanwege de tijdsdruk maar dat hij in het vervolg eerder informatie over dergelijke operaties zal geven. Uiteindelijk stemde de raad unaniem voor het voorstel.

Tekst: Berto Merx

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen