Financiële tips en adviezen op WinsumNieuws

Foto: veldman&vandijk

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op WinsumNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

PRINSJESDAG 2017
De belangrijkste wijzigingen uit het Belastingplan 2018:
• De eerste schijf van de vennootschapsbelasting (20%) wordt in 2018 verlengd van € 200.000 naar 250.000.
• Voor innovatieve start-ups met een S&O-verklaring wordt het fiscaal aantrekkelijk om aandelenoptierechten aan werknemers toe te kennen. Bij het uitoefenen van de aandelenopties is het waardeverschil onder bepaalde voorwaarden maar voor 75% belast als loon van de werknemer.
• De inkeerregeling gaat verdwijnen. Zwartspaarders die vrijwillig aangifte doen krijgen vanaf 1 januari 2018 toch een boete. Nu kunt u nog binnen twee jaar zonder boete opbiechten.
• De werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (Zvw) stijgt per 1 januari 2018 van 6,65% naar 6,90% van het loon.
• De premiekorting voor het in dienst nemen van een oudere, arbeidsgehandicapte of arbeidsbeperkte werknemer vervalt. Hiervoor in de plaats komt een loonkostenvoordeel (LKV).
• Per 1 juli 2017 is het minimumjeugdloon verhoogd. Als u werknemers van 18 t/m 221 jaar in dienst heeft, krijgt u onder voorwaarden een compensatie. Voor werknemers van 22 jaar of ouder krijgt u mogelijk tegemoetkoming via het zogenoemde jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV).
• Per 1 januari 2018 vervalt de BTW landbouwregeling. Land- en tuinbouwers, boshouders en veehouders gaan hierdoor BTW betalen over al hun goederen en diensten.

EEN INLOG VOOR CONTACT MET OVERHEID
Vanaf 1 oktober kunt u als ondernemer met één inlogsysteem terecht bij de overheid voor zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister. Bedrijven kunnen vanaf oktober 2017 gefaseerd gebruik maken van het inlogsysteem eHerkenning. Dit inlogsysteem wordt door de overheid al langer als identificatiemiddel gebruikt, bijvoorbeeld voor het uitgeven van Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) door de screeningsautoriteit.
De bestaande inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft. Op dit moment hebben de verschillende overheidsorganisaties eigen systemen voor het identificeren van ondernemers. Hierdoor moet u voor zakelijke transacties telkens met een aparte gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Dankzij eHerkenning hoeft u in de toekomst minder vaak een overheidsloket te bezoeken.
De ondertekening van veel documenten gaat straks digitaal in plaats van fysiek, met een sms als extra verificatie.
U kunt eHerkenning in de nabije toekomst onder andere gebruiken voor:
• De aangifte omzetbelasting (Belastingdienst);
• Het indienen van ontslagaanvragen bij het UWV;
• Verzuimmeldingen bij ziekte (UWV);
• Het doorgeven van bedrijfswijzigingen in de registratie in het Handelsregister;
• Het op bedrijfsnaam zetten van een voertuig bij de RDW

FISCUS JAAGT ACTIEF OP SCHIJNCONSTRUCTIES
Staatssecretaris Wiebes van Financi n schorste afgelopen jaar de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Alleen ‘evident kwaadwillenden’ zouden worden aangepakt. Uit interne memo’s van de Belastingdienst blijkt dat de fiscus een ruime uitleg geeft aan ‘evident kwaadwillenden’. Opdrachtgevers en zzp’ers die werken met door de Belastingdienst afgekeurde modelovereenkomsten riskeren een naheffing loonbelasting en sociale premies Dat geldt ook voor bedrijven die aanwijzingen om de werkwijze rond de inhuur van zzp’ers aan te passen niet opvolgen.

AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK RISICO VOOR 50-PLUSSER
50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek rekenen ten onrechte op de overwaarde van hun huis bij het oversluiten van de hypotheek aan het einde van de looptijd van de bestaande aflossingsvrije hypotheek. Zij realiseren zich onvoldoende dat de hoogte van de hypotheek wordt bepaald door het inkomen. De helft van de 50-plussers heeft niet of nauwelijks vermogen opgebouwd om de hypotheek af te lossen, blijkt uit onderzoek door Kantal TNS in opdracht van ING.
Eén op de drie huishoudens heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek. In zes op de tien gevallen zijn dat 50-plussers, blijkt uit eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank. Het gaat om een groep van 200.000 50-plussers, met tezamen voor 40 miljard aan uitstaande hypotheekschuld.

BIJTELLING AUTO VAN DE ZAAK
Bijna elk jaar veranderen de bijtellingspercentages voor de auto van de zaak. Hierbij geldt de zogenoemde 60-maandenregel: voor auto’s met een datum van de eerste tenaamstelling op of na 1 januari 2012, blijft het bijtellingspercentage vanaf het moment van de eerste tenaamstelling voor een periode van 60 maanden hetzelfde, en zo verder. Het bijtellingspercentage en de periode van 60 maanden zijn gekoppeld aan het kentekenbewijs. Het oorspronkelijke tarief geldt dus ook als de auto van eigenaar verwisselt.
De regeling is in 2012 ingegaan. Op 1 juli 2017 loopt voor de eerste auto’s de 60-maandenregel af. Dit houdt in dat de berijders opeens worden geconfronteerd met een nieuw tarief.
Zij gaan hierdoor vanaf juli meer betalen voor het privégebruik van de (lease)auto. Zij hebben bovendien extra pech: niet de standaardbijtelling van 2017 (22%) geldt, maar de standaardbijtelling op 31 december 2016 (25%). Een pleister op de wonde: het standaardtarief dat na afloop van de 60-maandenregel ingaat, wordt jaarlijks opnieuw getoetst.

ONTSLAG OP STAANDE VOET
Stelen van de baas is met afstand de belangrijkste reden voor ontslag op staande voet in Nederland. Fraude en conflicten over de re-integratie van zieke werknemers is in een op de acht gevallen reden tot ontslag op staande voet, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van alle gepubliceerde rechtszaken over ‘op staande voet’ van het afgelopen jaar.
Bij diefstal gaat het vaak om het stelen van relatief weinig waardevolle spullen. Ontslag op staande voet komt relatief weinig voor: in één op de 55 beëindigde arbeidsovereenkomsten (onderzoek: TNO). Het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger. Vaak sluiten werkgevers alsnog een zogenoemde beëindigingsovereenkomst met de werknemer.
Top-5 redenen ontslag op staande voet
1. Diefstal (18%)
2. Fraude (12%)
3. Re-integratie (12%)
4. Disfunctioneren
5. Concurreren met de werkgever (bijv. klanten stelen)

Cookieinstellingen