Barkema en De Haan geeft reactie

Foto: Openbaar domein
Veel jongeren stellen mij vragen over de jongerenactie op facebook “Barkema & De Haan moet blijven” (zie hieronder).
Vandaag ga ik daar op reageren.
Ik heb mijn collega’s van Jongerenwerk Barkema & De Haan alles wat hieronder staat laten lezen en zij willen jullie laten weten dat zij er net zo over denken….(Q=question A = Answer)
Q: Wat vind je van de actie ?
A: Ik vind het een mooie actie. Helemaal ook om de verhalen erbij te lezen. We hebben inderdaad heel veel met jullie opgebouwd en extra dingen gedaan. Jullie steun doet niet alleen mij goed maar iedereen bij Barkema & De Haan. Wij weten ook dat er heel veel mails en brieven zijn geschreven naar de gemeente en dat er zelfs al (soms stevige) gesprekken met jongeren en wethouders zijn geweest.
Q: Waarom heb je de actie nog niet gedeeld en geliked op je facebook?
A: Het is jullie actie naar de gemeente toe en dat maakt het zo mooi. Als ik het ga liken en delen lijkt het net alsof Barkema & De Haan voor zijn eigen hachje bezig is…. Nu loopt het al tegen de 400 likes en ik vind dat ik nu naar jullie toe moet reageren anders kunnen jullie denken dat het mij niks doet, terwijl ik het geweldig vind dat jullie voor ons opkomen. Jullie laten je nu duidelijk als jongere en als burger horen.
Q: Denk je dat deze actie zin heeft ?
A: Ja. Als ik kijk hoeveel jongeren nu al reageren dan denk ik zeker dat deze actie zin heeft. Het loopt nu al tegen de 400 likes en 300 handtekeningen terwijl we weten dat veel jongeren alleen op insta zitten en heel veel jongeren nog niet van de actie op de hoogte zijn.
Wij merken ook dat de wethouders er serieus mee bezig zijn maar om echt iets te veranderen zullen de wethouders met Tinten (de nieuwe organisatie) in gesprek moeten want ze hebben het jongerenwerk al weggegeven. En dat is natuurlijk heftig voor de wethouders,  je hebt wat besloten en dan moet je er toch op terugkomen, maar als heel veel burgers dat vragen dan heb je wel een goede reden om in gesprek te gaan.
Q: Wij komen nu in actie voor  Barkema & De Haan. Maar wat doen jullie?
Ja, dat was een hele goede vraag…Mijn eerste antwoord was dat als we niet gesteund worden door de wethouders wij hier niet kunnen en ook niet willen werken…Daarvoor is hun steun te belangrijk voor ons.
Deze jongere zei toen: “en wij dan ? Wij voeren actie voor jullie, wij willen dat jullie blijven en jullie doen niks…. “Daar heb ik het nu met Ronald en mijn andere collega’s over gehad en eigenlijk heb je gewoon gelijk…we gaan nu kijken of we bij de gemeente bezwaar kunnen indienen. Daar hebben we nog 10 dagen de tijd voor.
We kunnen ook naar de rechter maar dat vinden we wel heel heftig. Alles wat we hier hebben opgebouwd hebben we samen met jullie en de gemeentes gedaan.
Als ik naar de Marne kijk: Jeugdsoos Kloosterburen is weer opgebouwd, Jeugdsoos Eenrum is gebouwd, The Happy Station is in het verleden weer open gegaan en iedereen werkt mee om de nieuwe jeugdsoos er weer te krijgen. We hebben de cursus jongeren helpen jongeren kunnen opzetten…enz.
In Eemsmond is het jongerencentrum gekomen, hebben we Expresstv , heel veel jongeren hebben een plek gekregen in een dorpshuis of een andere plek enz.
In de gemeente Winsum zijn we samen met jongeren en gemeente om de jeugdsoos in Ezinge voor elkaar te krijgen, hebben we (jongeren, gemeente, jongerenwerk) een mooie plek In Winsum (Rode hokje bij de Albert Hein).
We hebben dankzij de gemeente de site kwaitwel.nl kunnen bouwen en alle jeugdsozen die meewerken met het CJG krijgen een vergoeding van de gemeente. 12 goed draaiende meidenclubs en heel veel europese uitwisselingen samen met de Stichting GO enz enz. (ik weet het, ik sla door….). ……
en dan staan we straks tegen dezelfde gemeentes in de rechtzaal….Je snapt wel dat dat beroerd voelt.
Daarnaast kost het ook heel veel geld….We hebben bij advocaten advies gevraagd en die zeggen dat er zeker dingen zijn waar de rechter ook van achter zijn oren gaat krabben maar alleen dat advies heeft ons al 3000 euro gekost. Als we dat doen (naar de rechter gaan) dan moeten we winnen en als we dan niet winnen zijn we als bedrijf kapot……
Q: Wat is integraal werken?
A: Dat betekent dat je goed samen werkt met andere partijen zoals maatschappelijk werk of jeugdzorg. Als een jongere in de problemen komt moet je er voor zorgen dat hij snel en goed geholpen wordt. Wij zijn daar helemaal voor en we werken graag samen.
Q: Gaat het om geld?  Zijn jullie veel duurder dan Tinten (de nieuwe organisatie)?
A: Nee, we blijven allebei binnen het budget van de gemeente.
Q: Wat vinden de andere jongerenwerkers ervan?
A: De andere jongerenwerkers voelen en zijn Jongerenwerk Barkema & De Haan. Er wordt soms wel heel makkelijk gezegd “Tinten neemt het personeel toch over?”
Alle werkers willen graag voor Barkema & De Haan blijven werken. We zijn een klein eigenwijs bedrijf uit deze regio wat toch lekker aan de weg timmert en met heel veel nieuwe ideeën komt. De jongerenwerkers voelen zich thuis en zijn trots op wat we hebben opgebouwd en nu mogen we daar als bedrijf niet mee doorgaan….Voelt niet goed…
Jongerenwerkers kunnen bij Barkema & De Haan zelf veel beslissingen nemen en we zijn een hecht team met heel veel verschillende kwaliteiten en mogelijkheden.
Eén jongerenwerker zei het zo: Je kan dan wel blijven als jongerenwerker maar zonder Team Barkema & De Haan loop je voor je gevoel  geamputeerd rond…
Veel succes met de actie en veel succes met de facebook petitie!
Heb je vragen laat het maar weten of vraag het je eigen jongerenwerker,
Groeten,
Teye
Jongerenwerk Barkema & De Haan
Cookieinstellingen