Bloeiend Verzet plant zaterdag monument in Uithuizen

Foto: bloeiendverzet.nl

Hoe moet je een monument maken om het verzet tegen de gevolgen van de aardgaswinning vorm te geven? Leg een veld met bloemen aan.

Je kunt een gasmolecuul maken, zo een beetje als op de snelweg ter hoogte van Hoogezand. Maar dan doormidden geknakt. Een lijn en daar breuken in (aardbeving). Bloeiend Verzet, een van de actiegroepen op dit terrein, bedacht een bloemenantwoord. De actiegroep gaat zaterdag, morgen, vanaf 12.00 duizenden bloembollen planten die als ze bloeien, een teken in het landschap zullen zijn.

Het idee is ontstaan vanuit de reacties op een facebook bericht van Sandra Beckerman. Het Tweede Kamerlid voor de SP vroeg zich af wie er een bloemetje verdiende als een hart onder de riem in de strijd tegen de aardbevingen. Al Snel waren er mensen die reageerden en stelden dat enkele mensen een bloemetje geven te veel mensen te kort zou doen. Een veld vol bloemen als eerbetoon voor alle helden zou iedereen eer aan doen.

Inmiddels is de organisatie voor het plantfeest in volle gang. Zaterdag 11 November van 12.00 – 15.00 uur worden de bloembollen, die vanuit het hele land gedoneerd zijn, gepoot. De afgelopen weken zijn naast donaties en bloembollen ook steunbetuigingen opgehaald uit het hele land. Rotterdam, Utrecht, Assen, Den Haag, op allerlei plaatsen in het land zijn mensen benaderd om het Bloeiend Verzet te steunen. Daar komt nog bij dat het aantal gedoneerde aantal (1 euro is 1 bloembol) word verdubbeld door de milieuclub Milieudefensie.

Zaterdag 11 november is de feestelijke dag. Van 12.00-15.00 uur bij de rotonde van de N999 tegenover de graansilo in Uithuizen, op een veld beschikbaar gesteld door gemeente Eemsmond. Naast het bloembollen planten zijn er ook activiteiten voor kinderen, georganiseerd door scouting Menkema en IVN.

Om 12:05 uur plant Marijke van Beek, burgemeester gemeente Eemsmond, de eerste bol. Na de uitvoering zullen Dion Bouwes en Dennis Krottje het Bloeiend Verzet-lied zingen, en gaat de tweede bol de grond in uit de groene vingers van Sandra Beckerman, initiatiefnemer van de actie.

Verder wordt de bijeenkomst opgeluisterd door Kira, die een muzikale ode aan de Groningers zal brengen, en Donald Pols (directeur Milieudefensie, verdubbelde het totaal aantal bollen) die ook de mouwen zal opstropen. Tot slot is er een Mystery Guest. Een verrassing dus. Welingelicht weten we te melden dat het om een Nederlandse topper gaat.

Cookieinstellingen