Beeldbepalende boom Garnwerd getroffen door Essentakziekte

Foto: E. Schurink

GARNWERD – Helaas is de zo vertrouwde, grote, prachtige, ‘gouden’ boom aan de noordzijde van de kerk, beeldbepalend voor het dorp Garnwerd, getroffen door de essentakziekte.

Alhoewel de inzichten betreffende de essentakziekte langzamerhand wel wat veranderen, niet alle essen gaan dood, sommige essen herstellen zich, er wordt dus minder snel gekapt, maar toch kan deze boom niet meer gered worden. Ogenschijnlijk ziet hij er gezond en krachtig uit, maar is van binnen reeds hol en dient gekapt te worden.

Het kerkhof – en dus ook de boom – is eigendom van de Stichting Groninger Kerken. De Stichting heeft een zorgplicht wat betreft veiligheid, is aansprakelijk voor eventuele schade aangericht door vallende takken en is dus juridisch verplicht de boom te kappen.

In de bodem bij de boom is – voor zover bekend – geen zwam geconstateerd en dat betekent dat herplanting van een nieuwe boom mogelijk is. Dat zal dan wel een klein boompje zijn, want op een kerkhof mag er maar tot 30 cm diep gegraven worden.

In ieder geval nog tijd genoeg om hier over na te denken: wat voor soort boom, nieuw leven op het kerkhof.

 

Tekst en foto’s: E. Schurink (voor garnwerd.eu)

Cookieinstellingen