High tea voor Parels van de samenleving

De rode loper was afgelopen vrijdag uitgelegd voor de ingang van de Blauwe Schuit. Een cameraman bedient de camera, een fraai uitgedoste dame heet de vrijwilligers, die uitgenodigd zijn voor een high tea, welkom.
Voor sommigen hoeft het niet zo, al die aandacht, anderen vinden het leuk.
Vrijwilligers doen hun werk niet om er mee te pronken of in de schijnwerpers te staan. Vrijwilligers houden liever iemands hand vast, bieden een schouder, luisteren graag en steken de handen uit de mouwen.
Wethouder  Marc Verschuren heet de bijna honderd gasten officieel welkom. ‘We zijn u zeer dankbaar voor wat u doet. Zonder u zou de gemeente Winsum er heel anders uit zien. In deze zaal zitten vrijwilligers van maar liefst 45 organisaties die in Winsum actief zijn. Een groot deel van deze organisaties kan de deuren sluiten als er geen vrijwilligers meer zouden zijn.’
De wethouder hield het niet alleen bij woorden. Samen met collega-wethouder Bert Westerink deelde hij na de opening thee en koffie met Petit fours rond.
Er waren niet alleen heerlijke hapjes voor de gasten, er was ook van alles te doen. Zo kon er geluisterd worden naar een lezing van Tonko Ufkes over de Kerstvloed van 1717, gebiljart worden of leuke kaartjes, labels, kadoverpakkingen worden tijdens de workshops van Monique Thiessens van Bamito-creatief.
Ook konden, met name, dames hun nagels laten lakken. Kim, Julia en Lisa, leerlingen van Terra Winsum lakten onder de noemer ‘maatschappelijke stage’ ongeveer 600 nagels, dit tot groot genoegen van de ‘cliënten’.
Eén van de leerlingen: “We volgen geen opleiding voor manicure, we vinden het gewoon leuk om te doen. De mensen vonden het ook heel leuk. Het was wel leuk dat ze vroegen of we dit werk wel vaker deden, maar dat is dus niet zo, alleen bij onszelf en vriendinnen.”
Even verderop in de gang zitten Mark-Jan, Frank en Menno, ook leerlingen van Terra Winsum. Ze bemannen de ‘Smartbar’. De vrijwilligers kunnen bij de ‘mannen’ langs voor uitleg over laptops en smartphones. Ze hebben het lekker druk. Een iets oudere vrijwilliger wil grotere letters op zijn mobiel, tiktiktiktik doen rappe vingers, klaar!
Zijn jullie hier vrijwillig?
‘We zijn hier, uh, een beetje vrijwillig. We hadden uren ‘maatschappelijke stage’ tekort en moesten iets doen onder de mensen. We zijn dus echte vrijwilligers, huh huh, hahaha.’
 
Net voor het duo gaat zingen even wat vragen aan vrijwilligster Regina Pol.
Waar ben jij vrijwilliger?
Regina: “Ik doe mijn vrijwilligerswerk bij CSG Winsum in de bibliotheek. Ik ben daar drie uur op drie dagen. Ik doe het beheer en probeer de leerlingen enthousiast te maken voor lezen.”
Wat is er leuk aan vrijwilligerswerk?
Regina: ” Ik heb zelf altijd veel gelezen. Het is heerlijk, al die boeken om je heen. De bibliotheek op CSG is niet echt een traditionele bieb, het is meer een ontspanningsruimte. Natuurlijk kun je er lezen, maar ook dammen, schaken of stripboeken lezen. De omgang met de leerlingen is erg leuk. Ik doe het beheer samen met de docent Nederlands. Dit jaar hebben we voor het eerst ‘leesbevordering’ als lesvak, dat werkt heel goed.”
Doe je nog meer vrijwilligerswerk?
Regina: “Ja, ik help ook nog op de 12Hoven. Daar geef ik digitale ondersteuning aan de vrijwilligers coördinator.”
Regina heeft het niet van een vreemde. Haar moeder was jarenlang vrijwilligster bij de bibliotheek van Winsum en helpt nu een handje bij Winkheem.
Zomaar twee vrijwilligers die afgelopen vrijdag een middag verwend werden. Iedere vrijwilliger heeft een andere reden, een ander verhaal, een andere  bezigheid, maar ze hebben één ding gemeen, het zijn de parels van onze samenleving.
Foto’s in de fotoserie boven het artikel
Cookieinstellingen