‘Een engeltje komt uit een goed hart’

Ter voorbereiding op mijn bezoek aan Tineke Oosting en Trix Fledderus, initiatiefnemers van het project “Engelengeduld”, wilde ik meer weten over engelen. Op Google vond ik het volgende gedicht, ik wist genoeg!

Nooit alleen

Alleen? Nee, nooit alleen.
Want ieder mens die zijn hart openstelt voor de liefde,
iedereen die liefde deelt en geeft
wordt op zijn beurt zo eindeloos liefdevol gedragen
door de engelen, de wezens van de pure liefde.

Alleen? Nee nooit alleen.
Ook dan niet, als je je alleen en verlaten voelt.
Want ook dan, nee juist dan, staan er engelen
vol mededogen en vol liefde om je heen.
Troostend leggen zij hun handen op je schouders.

© Hans Stolp

In de woonkamer van het karakteristieke herenhuis staan en hangen honderden Engeltjes.
De Engeltjes zijn gehaakt, of van stof, vilt, hout, keramiek of zelfs blik. Er zijn bescherm-engelen, troost-engelen, liefdes-engelen, trouw-engelen, vredes-engelen en Kerst-engelen. In een apart hoekje staan ‘gein’-engelen, grappige engeltjes met een knipoog.

 

De Engeltjes zijn zorgvuldig en sfeervol geëtaleerd in de warme voorkamer, een soort huiskamermuseum. Trix en Tineke zijn beiden, afgaand op het gedicht van Hans Stolp, mensen-engelen, stralend in de prachtige ambiance. Ze zijn trots, misschien wel een beetje verliefd op hun engelenverzameling, en vertellen honderduit.

‘Het is allemaal begonnen met een bezoek aan Zuid-Afrika van Trix met een aantal vriendinnen. Op een markt werd een schattig, blikken engeltje gekocht.’ Thuisgekomen probeerde de docente beeldende vorming het engeltje na te maken; het lukte en dat was het begin van héééél veel engeltjes. Eén van haar leerlingen gooide op school een blikje op de grond. ‘Als jij dat blikje oppakt en aan mij geeft, is het morgen een engeltje’, sprak Trix beeldend en een beetje geheimzinnig. De leerlingen geloofden het niet, maar de volgende dag stond er een engeltje voor in de klas. De leerlingen waren zo enthousiast over het blikken kleinood, dat er vervolgens in veel klassen engeltjes vervaardigd werden.

In 2013 besloten Trix en Tineke (docente creatieve vakken, kunstenares en van alles wat voorbijkomt iets moois willen maken) om engelen te gaan verzamelen en in 2014 met Kerstmis een engelenfair te houden voor het goede doel. Het was een groot succes!

Engeltjes maken bleef een leuke hobby, maar de dames gingen ook op  ‘struun’. Op markten en in curiosa-winkels in binnen en buitenland, werd naar engeltjes gezocht. Enthousiaste vrienden zochten mee en zo werd er weer een fantastische collectie samengesteld.
De vraag ‘Komt er nog een keer zo’n mooie EngelenFair?’ werd steeds vaker gesteld. Trix en Tineke waren het snel eens: Kerst 2017 zou er weer een Fair georganiseerd worden. En zo werd er weer met veel geduld, passie en inzet vervaardigd en verzameld, met de prachtige Engelencollectie ‘Engelengeduld’ als resultaat.

Op zaterdag 9 en zondag 10 december is de engelenmarkt voor publiek geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Een prima idee om een exclusief en mooi Kerstgeschenk te kopen.
Er komen vuurkorven, een kerstboom en tien vrijwilligers schenken Glühwein.

Wat is eigenlijk jullie favoriete engel?
Trix: ” Voor mij blijft dat het eerste blikken engeltje uit Zuid-Afrika, daar is tenslotte alles mee begonnen.”
Tineke pakt direct een bijzondere engel uit de “gein”-engelhoek. “Dit is mijn favoriete engel. Hij is vervaardigd van oude meubelornamenten die van mijn vader komen, de kwast is van mijn zus afkomstig.”

Waarom engeltjes?
Tineke: “Engeltjes bieden troost, ze zijn er voor ons als we ze nodig hebben. Een vriendin van ons is ernstig ziek, we hebben dagelijks een engeltje gestuurd. Een engeltje komt uit een goed hart.”

Heeft ieder engeltje een eigen karakter?
Trix: “Jazeker, als een engeltje wat sip kijkt, dan zetten we die naast een blij engeltje, wordt ze misschien ook wat blijer.”

De opbrengst van de engelenmarkt gaat naar twee goede doelen, Stichting Vrienden Arme Kant Winsum en Stichting Leergeld “Het Hoogeland“.

Beide Engelen heten u dit weekend van harte welkom!

De ‘Engelengeduld’ vlag

 

Meer foto’s in de fotoserie boven deze tekst.

Reacties

gallery
90683
Ter voorbereiding op mijn bezoek aan Tineke Oosting en Trix Fledderus, initiatiefnemers van het project
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20171206/engeltje-komt-goed-hart/
2017-12-06T18:53:40+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2017/12/06144023/IMG_2994.jpg
Agenda, Nieuws