Rood Zwart Baflo mag handen dichtknijpen met punt

BAFLO – Een dramatisch slechte eerste helft leek de tweede nederlaag van titelkandidaat Rood Zwart Baflo te gaan worden. Door een late treffer van Duncan Torrenga werd het uiteindelijk dan nog gelijk, maar wederom liet het team van trainer Jan Potma dure punten liggen.

De eerste 20 minuten werden de Bafloërs omvergeblazen en mochten ze blij zijn dat VVT het vizier niet op scherp had. Anders was het na 3 minuten spelen al 0-1 geweest. Eerst was het RZ-doelman Wim Beukema, die gestrekt moest op een schot van Henk Jan Vogt. De daarop volgende hoekschop werd door de geheel vrijstaande Liekele Vogt snoeihard over gekopt. Het had een waarschuwing moeten zijn voor de Bafloërs, maar het was VVT dat de wedstrijd volledig in handen had.

Rood Zwart Baflo zette daar helemaal niets tegenover. De thuisploeg speelde dramatisch slecht, volgens trouwe supporters de slechtste wedstrijd in jaren. Het ergste van alles was dat het aan beleving ontbrak. Tegen Friese ploegen kan je dat de kop kosten. Er werd geen duel gewonnen en was men in balbezit dan volgde de ene na de andere foutieve pass. In de eerste helft had VVT-doelman Gerrit Hansma dan ook helemaal niets te doen.

De bezoekers uit Twijzelerheide, die eerder dit seizoen ook al een puntje afsnoepten van koploper Ternaard, hadden het dan ook niet moeilijk en kwamen na 27  minuten spelen dikverdiend op voorsprong. RZB-verdediger Stefan Kruizenga ging onder een dieptebal door, waarna Henk Jan Vogt vanaf de linkerkant alle tijd kreeg om de bal hoog de ’16’ in te draaien. Daar was het Liekele Vogt die met het hoofd de bal schampte en daarmee de 0-1 maakte.

Na het doelpunt herpakte Rood Zwart Baflo zich enigszins, maar wist nog steeds geen kans te creëren.

Van Solkema (11) en Torrenga waren de eerste helft onzichtbaar

Was er een keer de mogelijkheid om uit een dood spelmoment het VVT-doel onder vuur te nemen, werd er gekozen voor een hoge bal voor het doel, waar niets te halen was. Het centrale duo Bote-Sytse Veenstra (37) en Jacob Hansma (30) heerste in de lucht en werd zo nodig geholpen door doelman Gerrit Hansma, die de overige ballen op de vuisten nam. VVT kreeg namens Remi Kootstra nog een goede mogelijkheid op de 0-2, maar de middenvelder twijfelde en schoot vervolgens recht in de handen van de uitglijdende RZ-sluitpost Wim Beukema. Zo werd er met 0-1 gerust.

Trainer Jan Potma bracht in de tweede helft Patrick Rutgers binnen de lijnen wat direct voor meer rust zorgde. Ook was de opbouw stukken beter dan in de eerste 45 minuten. Hierdoor had de thuisploeg veel meer balbezit en kon het op zoek naar de gelijkmaker. VVT had zich inmiddels lekker ingezakt rond het eigen strafschopgebied en loerde op de counter. Met de balvaste Liekele Vogt en de snelle jonge Henk Jan Vogt bleef het daardoor oppassen voor de thuisploeg. De eerste serieuze doelpoging aan Bafloër zijde kwam van Melvin Folkerts, die in de 50ste minuut het maar eens vanafstand probeerde. Hij zocht het doel te hoog. Rood Zwart Baflo bleef druk zetten op de Friezen, die steeds meer overtredingen begonnen te maken. Zo mocht Melvin Folkerts in de 58ste minuut op een prima plek aan de linkerkant een vrije schop nemen. In plaats van de bal op het doel jagen, legde hij breed terug op linkspoot Justin van Solkena, die de bal, door het hobbelig veld, maar half raakte. Een zeer dom uitgevoerde vrije bal. Het was niet de eerste.

Scheidsrechter Gort, de beste man op het veld

Een minuut later leek Mark van Zanten dan toch gelijk te maken, maar zijn inzet werd door doelman Hansma prima tot hoekschop verwerkt. Die werd genomen door Duncan Torrenga en voor het doel was het Arjen Potma die de bal over de doellijn werkte. Scheidsrechter Gort uit Leek, die een prima wedstrijd floot, keurde de treffer echter af omdat er een overtreding was gemaakt op VVT-goalie Hansma. Hij had het goed gezien.

VVT probeerde onder de druk uit te komen, maar ging bij balverlies toch maar weer snel in de kont hangen. Er was voor Rood Zwart Baflo dus weinig ruimte om te combineren. Ook het slechte veld werkte niet mee, zodat toch weer voor de weinig succesvolle hoge bal werd gekozen. Het paste allemaal in de tactiek van de gasten. Nadat VVT in de 67ste minuut balverlies leed in de counter, was er dan ineens ruimte voor de thuisploeg. Duncan Torrenga stuurde Mark van Zanten diep, die de bal vasthield en de mee opgekomen Torrenga goed inspeelde. Diens schot in de benedenhoek was prima, de redding van doelman Hansma uitstekend.

Tien minuten later probeerde Torrenga het uit een vrije bal, maar wederom was het doelman Hansma die het speeltuig met de vuisten uit z’n doel wist te houden. De tijd begon te dringen en de tweede nederlaag voor het team van trainer Jan Potma leek aanstaande. Een tweede gele kaart, dus rood, voor VVT-er Remi Kootstra in de 80ste minuut veranderde de boel. Rood Zwart Baflo zette aan voor een slotoffensief en kreeg wat het, op basis van de tweede helft, verdiende.

Het was Stefan Kruizenga die aan de rechterkant kon oprukken en de bal de ’16’ ingooide. Buiten bereik van de doelman misten iedereen voor het doel de bal. Achterin het strafschopgebied stond Duncan Torrenga, die controleerde en de bal langs iedereen in de verre hoek krulde, 1-1.

Rood Zwart Baflo wilde meer en kreeg dat bijna nog met enig geluk. In de extra tijd leek Duncan Torrenga met een voorzet/schot doel te treffen, maar het was wederom de boomlange Hansma die de bal bij de eerste paal uit de kruising wist te werken. Zo bleef het bij 1-1. Een uitslag waar de gasten het meest blij mee waren. De Bafloërs baalden, maar kunnen het zich alleen maar zelf kwalijk nemen.