Winsum: record aantal brieven voor Amnesty

Zaterdag 9 december stonden de mensenrechten centraal in het Kinderboekenhuis in Winsum. Amnesty International Winsum organiseerde er de jaarlijkse schrijfmarathon. Betrokken Winsumers schreven brieven aan autoriteiten in de hele wereld om hen op te roepen de mensenrechten te respecteren. Centraal stonden 10 mensen die onterecht gevangen zitten of bedreigd worden. Deze mensen krijgen ook kaarten uit Winsum met bemoedigende woorden.
De tweede Winsumse schrijfmarathon leverde een nieuw record van maar liefst 370 brieven en kaarten op.
Om 12.00 uur zat burgemeester Rinus Michels al met andere schrijvers klaar voor de eerste brief. Ook wethouder Marc Verschuren en verschillende gemeenteraadsleden deden enthousiast mee en toonden dat overheden de rechten van burgers serieus moeten nemen.
Irma Scheepstra, raadslid voor GroenLinks, zit ook druk te schrijven.
Irma” :Deze actie betekent voor mij solidariteit. Het is een mooie manier om aandacht te vragen voor de mensenrechten, en het schijnt ook nog goed te werken.”
 
Ook kinderen begrijpen dat al goed. Zo wilde Sjuul graag met haar moeder mee, ze tekende een prachtige kaart voor Clovis uit Madagaskar. Lydia (12 jaar) deed zelfs al voor de tweede keer mee. Vorig jaar schreef ze kaarten om aandacht te vragen voor een Afrikaans Albinomeisje. Ze schreef aan het meisje en aan de regering van Tanzania of Kenia, dat wist ze gisteren niet meer.
De meeste brieven en kaarten waren dit jaar voor Mahadine uit Tsjaad, die al meer dan een jaar in de gevangenis zit voor kritische berichtjes op Facebook. “Stel je eens voor dat het hier zo zou zijn. Dan zaten bijna alle Nederlanders in de cel!” zei een van de schrijvers. Ook de negen anderen konden op steun uit Winsum rekenen. De Print stelde winterse kaarten van Winsum gratis ter beschikking en het Kinderboekenhuis de ruimte. De organisatie wil graag hen en alle schrijvers bedanken voor hun geweldige inzet.
 
Cookieinstellingen