Kwestie hellingbaan: “schoffering hoeft niemand te accepteren”

Foto: WinsumNieuws

Winsum – Wethouder Bert Westerink zou zich tijdens de gemeenteraadsvergadering van 12 december verantwoorden over het niet informeren van de raad van de beslissing van ProRail om geen hellingbaan aan te leggen op station Winsum. De aanleg was eerder wel toegezegd. De verliezers van de beslissing van ProRail zijn de mensen die afhankelijk zijn van een voorziening om op het perron te kunnen komen. PvdA- fractieleider Jan Willem Nanninga had de stukken bestudeerd en had, als hij wethouder was geweest, een andere keuze gemaakt, liet hij aan de wethouder weten. Ook Nico Werkman van CDW 2.0 vond de keuze van de wethouder niet goed. Beide raadsleden vroegen zich af hoe Winsum toch nog aan de beloofde voorziening zou kunnen komen. De wethouder zag wel wat in de publiciteit zoeken.

Wethouder Westerink was niet van plan om veel tijd in kwestie te steken. Hij deelde de raad het volgende mee:

“Na de aanzegging dat ProRail besloten had af te zien van de Hellingbaan, stond ik voor de keuze om als doorgeefluik te willen fungeren, en deze ommezwaai aan de buitenwereld aan te zeggen. Dat heb ik geweigerd, en die keuze staat als een huis. De schoffering, die besloten ligt in de wijze waarop de ommezwaai werd aangezegd, hoeft de Winsumer gemeenschap, hoeft niemand die over enig zelfrespect beschikt te accepteren.

Ik heb mij niet voor het P.R.-karretje van ProRail willen laten spannen. Daarmee nam ik het risico van het verwijt, de raad later dan mogelijk was geweest te informeren. Het zij zo. Besturen is keuzes maken. Nu dat verwijt daadwerkelijk gemaakt is, leidt dat tot de situatie die ik had willen vermijden, namelijk dat ik hier mijn keuze zit toe te lichten, en ProRail in geen velden of wegen is te bekennen. Een betreurenswaardig beeld. Jammer, dat het zo loopt. Dat doet aan mijn keuze verder niks af. Ik zou in een vergelijkbaar geval, een volgende keer net zo handelen.”

 

Na zijn uitleg kreeg de wethouder complimenten van CDW 2.0 voorman Nico Werkman voor zijn openheid, maar dat hoorde de door de wol geverfde politicus nauwelijks, hij positioneerde zichzelf nog eens lekker in de wethoudersstoel en genoot zichtbaar na van het politieke spel.

Cookieinstellingen