Raad: Onveilige Onderdendamsterweg zo snel mogelijk aanpakken

WINSUM – De spandoeken, actieborden en stoepkrijtjes kunnen waarschijnlijk wel weer opgeborgen worden, vrijwel de gehele gemeenteraad van Winsum wil dat er zo snel mogelijk  een nieuwe weg komt tussen de Onderdendamsterweg en de N361. Deze kortsluiting moet de verkeersveiligheid op de huidige Onderdendamsterweg vergroten.

Wim Kwant van de belangenvereniging ‘Kortsluiting Winsum niet temporiseren maar doorpakken’’ was vanavond één van de insprekers bij de gemeenteraadsvergadering.

Kwant: ‘De rode draad tijdens de gesprekken die al jaren over de Onderdendamsterweg gaan is dat het een stuk veiliger moet worden op deze drukke verkeersader. Met de kortsluiting van de Onderdendamsterweg naar de N 361 ligt er een goed plan. Groot was onze verbazing dat de wethouder geen groen ligt wilde geven voor aanleg, maar dat hij wil temporiseren. De kans dat de kortsluiting er dan niet gaat komen is aanwezig. Dat zal betekenen dat het toegezegde geld weg zal vloeien en dat kan de bedoeling niet zijn. Als u nu niet wilt aanleggen, houdt het geld dan onder u. Ga in overleg met bewoners, dorpsgenoten, provincie en andere partijen, tot er een, voor iedereen acceptabel voorstel is.”

 

De heer Nijboer, namens de bewoners van de Onderdendamsterweg 1 – 7 keek terug naar de dag dat de herinrichting met veel vertoon gevierd werd. Er was één demonstrant (Peter Waterdrinker, red.) en dat werd in z’n geheel niet gewaardeerd, maar hij had wel gelijk. Er is veel verkeer, de trottoirbanden worden kapot gereden, de weg is gevaarlijk. U moet hier wat aan doen.”

Peter Waterdrinker deed ook een beroep op de raad. ‘Als u kiest voor projecten als De Tirrel of Winsum- West, dan kiest u in zekere zin voor luxe, bij het aanpakken van de Onderdendamsterweg gaat het om veiligheid. Stel u voor dat er een ernstig ongeval gebeurt, dan bent u mede- verantwoordelijk.”

Ook Agnes Meyboom – Van Wijk sprak de raad toe. “Als bewoner van Obergum zie ik al dat verkeer over de Onderdendamsterweg gaan. Sinds de herinrichting is het mooier geworden, maar ook veel onveiliger, omdat het zo onduidelijk is. Ik hoop dat de nieuwe verbindingsweg gelegd wordt en dat er op de Onderdendamsterweg aanpassingen komen om de onveiligheid te verminderen.”

 

Henk van de Veen sprak namens het Streekje aan de Onderdendamsterweg. “De herindeling van de weg heeft zeker geen invloed gehad op de veiligheid ter plaatse. Het aanleggen van een nieuwe kortsluitingsweg vinden we een goed idee, maar nu hebben we gelezen dat het op de lange baan geschoven wordt, dat moeten we niet willen. Mijn voorstel: begin morgen!”

 

De politieke partijen waren het met de insprekers eens en wethouder Westerink werd gevraagd zijn besluit te heroverwegen. Donderdag zal de wethouder zijn beslissing aan de raad meedelen.

Cookieinstellingen