NAM geeft 3 miljoen bruidsschat voor drie boerderijen

Foto: Geert Job Sevink

ONDERDENDAM – Vandaag zijn drie monumentale boerderijen in eigendom overgedragen aan Het Groninger Landschap. In Onderdendam gaat het om de boerderij  De Haver. De boerderijen werden in de afgelopen jaren om verschillende aardbeving gerelateerde redenen door NAM aangekocht. Het Groninger Landschap staat garant voor blijvende instandhouding van het monumentale karakter van deze drie boerderijen.

Het gaat om de volgende beeldbepalende rijksmonumenten: Boerderij Occo Reintiesheerd, Stedum, boerderij De Haver aan het Boterdiep oz tussen Onderdendam en Bedum en Plaats Melkema, Huizinge. Het Groninger Landschap wil direct beginnen met werkzaamheden om deze boerderijen en hun erven voor de toekomst veilig te stellen. ‘Hierbij staat de monumentale waarde van de boerderijen, die behoren tot het Groninger cultureel erfgoed, centraal. De boerderijen behouden een woonbestemming, maar op een wijze dat dit niet gepaard gaat met een ingrijpende versterkingsoperatie,’ aldus Landschap.

Om het onderhoud en de instandhouding van deze rijksmonumenten voor de komende 30 jaar te garanderen, heeft NAM een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Cookieinstellingen