Burgemeester Van Beek: ‘Onze bevolking heeft genoeg geleden’

Foto: Berto Merx

EEMSMOND – ‘De regering zal eindelijk eens moeten gaan regeren, ook in Groningen,’ zo opende burgemeester Marijke van Beek gisteren op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Eemsmond haar felle kritiek op het aardgasbeleid.

‘Ik zal er kort en krachtig over zijn: De regering dient eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen. Ze moet nu, na vele jaren van plukken, eens de belangen van de Groningers laten prevaleren boven allerlei economische belangen van de aandeelhouders van de NAM,’ zo zei zij naar aanleiding van de beving die maandag noordelijk Nederland trof. Zij stelde dat de Nederlandse staat de verantwoordelijkheid behoort te nemen voor met name de financiële afwikkeling van de bevingsschades, ook in de toekomst. ‘Laat geen nieuwe onderzoeken doen maar neem op basis van de huidige kennis gericht en versneld maatregelen om de geleden schade te vergoeden. Onze bevolking heeft al genoeg geleden.’

Zij brak een lans voor het instellen van een regeling die garandeert dat de huidige en toekomstige bewoners bij eventuele verkoop van hun huizen tenminste 95 procent van de getaxeerde waarde van hun woningen krijgen wanneer ze willen verhuizen. Ook pleitte ze voor goede en versnelde nieuwbouwprogramma’s voor de huurwoningen van de woningbouwcorporaties. ‘Wat we na gisteren ook kunnen weten is dat de schokken zich ook in de toekomst kunnen blijven voordoen. De ondergrondse schade is al aangericht, daar zullen we mee moeten leren leven. Maar juist daarom moet nu de bovengrondse schade aangepakt worden. Zonder dralen en ruimhartig,’ zo zei ze.

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen