Dierenliefhebbers, PAS OP voor “gebakken spons”!

Foto: Aangever

Een oplettende hondenbezitter stuurde zojuist bijgaande foto naar de redactie. De inzender denkt dat het een zogenaamde ‘gebakken’ spons is. De spons lag op de Aemckenheerd in Winsum.

Gelet op het aantal mogelijke vergiftigingen van katten in deze omgeving hebben we het gevaar van een gebakken spons opgezocht.

Een gebakken spons kan zeer gevaarlijk zijn voor uw trouwe viervoeter die nietsvermoedend in de struiken rondneust en zich tegoed doet aan deze “lekkernij”.

 

Gebakken wat?

Spons, ja een doodnormale huis-tuin-en-keuken spons. Door het te bakken in vet worden ze smakelijk en eten honden en mogelijk ook katten het op.

Is een spons gevaarlijk?

Ja! Wanneer uw hond stukken spons naar binnen werkt kan dit een dodelijke afloop hebben. Zeker ook voor kleine hondjes zoals chihuahua’s kan het eten van een enkel stukje al zeer gevaarlijk zijn.

Spons zet uit in de maag. Een enkel stukje hoeft bij grotere honden niet zo’n probleem te vormen, maar wanneer hij/zij meerdere stukken heeft opgegeten kan het absoluut een levensbedreigende situatie vormen! Neem geen enkel risico en bel de dierenartspraktijk wanneer u vermoedt dat uw hond één of meerdere stukken heeft opgegeten.

Wat gebeurt er dan?

Zoals eerder vermeld, spons zet uit. In de maag kan het problemen geven met de passage naar achteren. Wanneer uw hond meerdere stukken spons heeft opgegeten kan de maag zich niet meer ledigen en raakt uw hond verstopt. De maag zet zich hierbij uit en dat is erg pijnlijk.

Ook kan het voorkomen dat de spons in de darmen vastloopt. Wanneer dat gebeurt kan de rest van het voedsel niet meer passeren en raakt uw hond verstopt. Dit is een levensbedreigende situatie!

Op welke symptomen moet ik letten?

Braken

Loosbraken (braakbewegingen zonder dat er iets uit de bek komt)

Buikpijn (met gebolde rug lopen, niet meer willen lopen, kreunen, steunen)

Diarree

Opzwelling van de buik, vooral vlak achter de ribboog

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Zorg dat u uw hond aangelijnd uitlaat, ook op die plaatsen waar uw hond los mag lopen.

Houd uw hond in de gaten tijdens de uitlaatbeurt.

Ruim stukken spons op als u deze vindt. Is het niet voor u, dan is het wel voor de andere hondjes

Ziet u uw hond iets opeten waarvan u niet weet wat het is?

Mocht u twijfelen of ziet u dat uw hond net iets heeft opgegeten waarvan u denkt dat dit niet hoort, bel dan direct naar de dierenarts! Voorkomen is beter dan genezen, is absoluut waar in dit geval!

Reacties

article
93339
Een oplettende hondenbezitter stuurde zojuist bijgaande foto naar de redactie. De inzender denkt dat het
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180112/dierenliefhebbers-op-gebakken-spons/
2018-01-12T15:30:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/01/12152800/gebakken-spons.jpg
Nieuws